Lidl svoju predajňu naplánoval pri rušnej vajnorskej križovatke, ktorá má podobu kruhového objazdu a je hlavnou príjazdovou cestou do okrajovej mestskej časti.

Ide o lokalitu pri nákupnom centre Vajnoria, kadiaľ denne prechádzajú tisícky áut. Pretínajúca cesta je priechodom od Zlatých pieskov a diaľničného obchvatu do Rače.

Diskontný reťazec si lokalitu v rámci projektovej dokumentácii nechal dopravne posúdiť a pripravil také komunikačné napojenie predajne, ktoré by nemalo zásadne zaťažiť premávku v okolí. Obyvatelia Vajnôr s tým však nesúhlasili.

Námietky obyvateľov aj referendum

Mestská časť vydala stavebné povolenie pre Lidl vlani v decembri. Podpísal ho predošlý starosta Ján Mrva, krátko predtým, ako skončil vo funkcii. 

Dva dni nato sa kvôli plánom Lidla s novou predajňou konalo v mestskej časti referendum. Obyvatelia chceli predajňu na priesečníku ulíc Pri starom letisku a Tomanova stopnúť. Takmer 85 percent hlasujúcich sa vyjadrilo proti novej prevádzke, referendum však pre nízku účasť nebolo platné. Stavebné povolenie navyše už v tom čase bolo podpísané. 

Ani potom sa však nespokojní obyvatelia nevzdali. Voči stavebnému povoleniu, ktoré sa týka areálových komunikácií, príjazdovej cesty a inžinierskych sietí, podali viacerí odvolanie.

Hlavnou námietkou pritom 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa