Libra najnižšie od apríla 2017, obavy z Brexitu rastú

, CNBC Foto: TASR/AP;SITA/AP

Budúci britský premiér akceptuje Brexit bez dohody, libra oslabila na šesťmesačné minimum oproti euru.

V utorok vo výskumnej správe analytik Nomury Jordan Rochester označil pokles spotovej ceny libry za „príbeh dňa“ a povedal, že potenciálne hrozí riziko ďalšieho poklesu. Očakáva prudký nárast volatility v čase, keď sa zákonodarcovia vrátia do Dolnej snemovne v septembri po letných prázdninách.

Podľa údajov agentúry Reuters bola britská libra v tomto roku najhoršou menou G10. Nedávny trend strát voči jej hlavným obchodným partnerom sa pripisuje nástupcovi Theresy  Mayovej ako budúcemu lídrovi konzervatívnej strany a britskému premiérovi.

Niekdajší starosta Londýna a bývalý minister zahraničia Boris Johnson je favoritom v dueli so súčasným ministrom zahraničných vecí Jeremy Huntom. Obaja muži počas zasadnutí členov Konzervatívnej strany zaujali rázny postoj k budúcim rokovaniam s Európskou úniou, čo naznačuje, že sú pripravení odísť bez dohody 31. októbra.

V televíznej diskusii v pondelok každý z nich vyhlásil, že Severné Írsko by mohlo uväzniť Britániu v nikdy nekončiacej colnej únii s EÚ. Reagovali tak na ochranný mechanizmus, ktorý dohodol Mayovej tím s Bruselom.

Obchod s librou ovplyvnili aj nové ekonomické údaje. Podľa oficiálnych údajov vzrástli britské mzdy najrýchlejšie za 11 rokov a miera nezamestnanosti za tri mesiace sa udržiavala na najnižšej úrovni za 44 rokov. Rast počtu zamestnaných osôb v Spojenom kráľovstve sa však spomalil, pričom štvrťročný nárast o 28 000 bol najslabším prírastkom od júna do augusta minulého roka.

Analytici švajčiarskej banky UBS vo svojej poznámke v pondelok napísali, že nedávna slabosť libry bola „prehnaná“, čo naznačuje, že trhy precenili slabé ekonomické údaje ako aj riziko tvrdého Brexitu v októbri. Prognóza banky na libru sa znížila na 1,29 USD a na 0,87 centov oproti euru.

Súvisiace články

Aktuálne správy