Foto: Unsplash

Vedcom sa podarilo prísť na zaujímavé prepojenie medzi ľudským metabolizmom a anorexiou.

Toto zistenie objasňuje, prečo sa lekári roky potýkajú len s veľmi malým množstvom prípadov, kedy sa poruchy príjmu potravy podarilo vyliečiť. Objavy však tiež kladú základy novým riešeniam, ktorými môžu lekári k poruche pristupovať. Ako píše portál Guardian, výskumníci sledovali vzorky DNA až 17-tisíc ľudí trpiacich anorexiou.

Vrámci štúdie sa podarilo identifikovať osem rôznych génov, ktoré prepájajú anorexiu a úzkosti, depresiu či obsedantno kompulzívnu poruchu (OCD). Pozoruhodné je, že sa našli aj gény, ktoré spájajú poruchu so spaľovaním tukov, fyzickou aktivitou a odolnosťou voči dvom typom cukrovky. Tieto výsledky teda hovoria jasne. Anorexiu a ďalšie typy poruchy príjmu potravy nie je možné ďalej liečiť iba ako psychické poruchy. Anorexia podľa všetkého veľmi úzko súvisí s ľudským metabolizmom.

Najsmrteľnejšia porucha

Dalo by sa očakávať, že anorexia súvisí OCD, úzkostnými poruchami a depresiou, no jej súvis s metabolickými procesmi je skutočným prekvapením. Mentálna anorexia je pritom najsmrteľnejšia psychická porucha, akú v súčasnosti moderná medicína eviduje. Ovplyvňuje životy 1 až 4 % žien na celom svete a 0,3 % mužov. Anorexia je pritom čiastočne dedičná, no jej spúšťačom sú spravidla životné udalosti.

Unsplash

Poruchy príjmu potravy sa dajú liečiť rôznymi spôsobmi. Môže ísť o tradičnú kognitívnu behaviorálnu terapiu alebo o rodinný program na akúsi obnovu chuti do jedla. Lekári mali v minulosti mnoho mylných domnienok o anorexii. Napríklad sa domnievali, že rodinné prostredie je spúšťačom tejto poruchy, no na konkrétnych prípadoch sa prejavilo, že to tak vôbec nemusí byť. Lekári taktiež predpokladali, že perfekcionizmus je produktom anorexie, no ukázalo, že je to presne naopak.

Lekári by sa teda na základe týchto objavov mali v súčasnosti zamerať na štúdium metabolizmu ľudí trpiacich anorexiou. Práve iný prístup k pacientom by mohol dať nielen nádej ľuďom, ktorí touto poruchou trpia, ale mohol by aj reálne zvýšiť percento vyliečených pacientov.

theguardian.com
Uložiť článok

Najnovšie články