Veľký skok ľudstva

Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo. Uplynulo už päťdesiat rokov odvtedy, čo americký astronaut Neil Armstrong vyriekol túto známu vetu počas prvého výstupu na mesačný povrch.

Let Apollo 11 bol piatym pilotovaným letom programu Apollo a prvým, ktorého posádka pristála na Mesiaci. Prvý úspešný let na 384-tisíc kilometrov vzdialený Mesiac odštartoval 16. júla 1969 o 13:32 svetového času (UTC) a znamenal obrovský úspech americkej vedy a kozmonautiky.

Program Apollo

Dosiahnutím povrchu Mesiaca posádka Apolla 11 splnila cieľ vyhlásený v máji 1961 prezidentom Spojených štátov Johnom F. Kennedym – do konca šesťdesiatych rokov dopraviť na Mesiac ľudskú posádku a bezpečne ju vrátiť späť na Zem. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa ujal plnenia tejto úlohy s celou vážnosťou. Experti vypracovali program pilotovaných letov kozmických lodí s trojčlennými posádkami s cieľom pristátia ľudí na Mesiaci. Program nazvali Apollo a pri jeho realizácii plne využívali vedecké poznatky z dvoch predchádzajúcich úspešných programov – Mercury a Gemini.
Žiaľ, program Apollo sa začal veľmi nešťastne. V roku 1967 totiž zahynula celá hodiny. Len pre zaujímavosť, celkový čas všetkých výstupov bol 21 h 36 min. Astronauti skúmali povrch Mesiaca, testovali pohyb po jeho povrchu, zbierali vzorky mesačnej horniny (priviezli 22 kg), fotografovali, filmovali a inštalovali vedecké prístroje. Toto všetko sledoval s napätím celý svet v priamom televíznom prenose. Vysielali to azda všetky televízne spoločnosti vrátane vtedajšej Československej televízie. Odhaduje sa, že na celom svete videlo tento prenos viac ako 600 miliónov televíznych divákov.

Návrat na Zem

Pobyt na Mesiaci ukončili astronauti 22. júla 1969 o 04:55 UTC. Pristávací modul odštartoval a neskôr sa spojil s veliteľskou loďou, v ktorej astronautov na obežnej dráhe okolo Mesiaca čakal tretí člen posádky M. Collins. Po prestúpení oboch astronautov z pristávacieho modulu do veliteľskej lode sa stal tento modul nepotrebným. Odpojil sa a postupne spadol späť na mesačný povrch. Vo veliteľskej lodi sa posádka po úspešnej misii šťastne vrátila na Zem 24. júla 1969 o 16:50 UTC. Na Mesiaci zanechali tabuľku s nápisom: Tu urobili prvé kroky na Mesiaci ľudia z planéty Zem. Prišli sme v mieri v mene celého ľudstva. Júl 1969. Okrem toho tabuľka obsahuje vyobrazenie západnej a východnej pologule Zeme a mená a podpisy všetkých troch členov posádky a vtedajšieho amerického prezidenta Richarda Nixona.

Posádka Apolla 11 – (zľava) Neil Armstrong, Michael Collins, Edwin Aldrin, foto NASA

Ďalšie misie

V rámci úspešne rozbehnutého programu Apollo nasledovali ďalšie lety. Na Mesiac sa dostali aj posádky Apolla 12 (19. 11. 1969), Apolla 14 (5. 2. 1971), Apolla 15 (30. 7. 1971), Apolla 16 (21. 4. 1972) a Apolla 17 (11. 12. 1972). Apollo 13 (štart 11. 4. 1970) malo technickú poruchu, nemohlo pristáť na Mesiaci a s ťažkosťami sa vrátilo späť na Zem. Poslednou misiou bolo teda Apollo 17, ktorým sa v roku 1972 celý úspešný program pilotovaných letov na Mesiac ukončil. Veliteľom posádky Apolla 17 bol astronaut, ktorý má slovenské korene – Eugene Cernan. Bol to zároveň doteraz posledný človek, ktorý kráčal po mesačnom povrchu. Bilancia programu Apollo ukazuje, že v priebehu rokov 1969 až 1972 sa uskutočnilo šesť úspešných pristátí na Mesiaci, v rámci ktorých sa získalo množstvo vedeckých poznatkov.
Posádky celkovo priniesli takmer 400 kilogramov vzoriek mesačnej horniny. Po Mesiaci kráčalo dvanásť pozemšťanov. Treba si uvedomiť, že aj keď išlo o šesť trojčlenných posádok, na mesačný povrch vystúpili vždy len dvaja astronauti. Tretí člen posádky zostal vo veliteľskej lodi na obežnej dráhe okolo Mesiaca a čakal na ich návrat. Astronauti posledných troch misií dokonca nemuseli po Mesiaci chodiť len peši. Mali totiž k dispozícii aj ľahké mesačné vozidlá Lunar rover, pomocou ktorých mohli pri malej rýchlosti 17 km/h preskúmať okolia pristátí až do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Americký program pilotovaných letov na Mesiac Apollo bol veľmi významný, po všetkých stránkach úspešný a v oblasti výskumov vesmíru ojedinelý. Doteraz nebol prekonaný ani nikým napodobnený a zopakovaný. Od ukončenia programu Apollo nebol na Mesiaci nijaký pozemšťan. Určite by bolo zaujímavé, keby sa niečo podobné zase uskutočnilo, prípadne by technika dospela do takého štádia, že by na Mesiac lietali vesmírni turisti.

Mgr. Peter Poliak
Foto NASA

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 7/2019. Ak chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov, prihláste sa. Ak ešte nie ste naším predplatiteľom, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.