Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerka Kalavská presvedčila Fica. Stratifikáciu nemocníc bude riešiť ústavný zákon
Zdielať na

Ministerka Kalavská presvedčila Fica. Stratifikáciu nemocníc bude riešiť ústavný zákon

BRATISLAVA / Reforma nemocníc - takzvaná stratifikácia vyvolala minulý týždeň malú politickú búrku. Hoci ju premiér Pellegrini pred časom predstavil po boku ministerky zdravotníctva, predseda Smeru v utorok odkázal, že o nej nevie dosť. A tak si to Andrea Kalavská popoludní namierila do centrály Smeru, aby to vysvetlila aj Ficovi.

"Prišla som preto, aby som ho presvedčila. Nerobím veci, ktoré by mali zostať v šuplíku,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pred stretnutím. Pohrozila, že ak sa bude strana Smer či SNS snažiť reformu nemocníc stopnúť, uvažovať bude aj o demisii. Robert Fico totiž vyjadril znepokojenie z toho, že nevie o reforme dostatočne veľa informácií: "Nemôže len tak do parlamentu prísť zákon, bez toho, aby koaliční partneri a najmä strana, ktorá to cez svojho ministra predkladá, nevedeli, aké sú dôsledky takéhoto rozhodnutia." 

Nakoniec však odchádzala celkom spokojná. "Dozvedel sa všetky informácie, ktoré k tejto zmene potreboval vedieť," vyjadril sa hovorca Smeru, Ján Mažgút. Po stretnutí totiž potvrdila, že stratifikáciu nemocníc bude riešiť ústavný zákon. Materiál má byť predložený na rokovaní vlády 21. augusta.

Obavy SNS

Obavy vyjadrila aj SNS aj napriek diskusiám v Národnej rade SR na zdravotníckom výbore. "Berieme na vedomie rokovanie ministerky Kalavskej s predsedom Smeru-SD. Počkáme na to, aký finálny dokument bude predložený na koaličnú radu. Sme za systémové zmeny v zdravotníctve. Sme však prekvapení, že by Smer-SD súhlasil s určitým rušením nemocníc v regiónoch," vyjadril sa za SNS poslanec Tibor Bernaťák s tým, že očakávajú, že bude navrhnutá zmena stavebného zákona a zákona o verejnom obstarávaní, aby mohlo vedenie nemocníc jednoduchšie a rýchlejšie rekonštruovať nemocnice. 

Tretia koaličná strana naopak reformu nemocníc víta. "Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu koaličnej strany stratifikáciu podporuje, je pripravený o nej rokovať aj v koalícii, aj v parlamente," uviedli v stanovisku. 

Reforma nemocníc

Premiér spolu s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou spustili stratifikáciu nemocníc ešte v apríli. Ide o komplexnú reformu fungovania našich nemocníc, ktorá prichádza s odstupom 15. rokov. Začne sa v januári 2020 a prebiehať bude postupne do roku 2030. Pacient bude zmeny pociťovať priebežne.

Nemocnice budú prerozdelené na lokálne, regionálne a národné nemocnice. Prioritou je dostupnosť a kvalita. Takzvaná minimálna sieť znamená dostupnosť zdravotnej starostlivosti v lokálnych nemocniciach do 30 minút. Okrem urgentu bude v takejto nemocnici dostupná interná medicína, neurológ, gynekológ, pediater aj ARO. Potom to budú regionálne nemocnice do 60 minút a národné nemocnice do 120 minút. Cieľom stratifikácie je odvrátiť zbytočné úmrtia, ku ktorým v našich nemocniciach, žiaľ, dochádza.

Lekárska obec ale už pri príprave stratifikácie vytýka ministerstvu nedostatok zdravotníckeho personálu a teda veľa plánov, ktoré reálne v súčasnosti nie sú. Ministerka ale tento problém vraj vníma a verí, že ju stihne vyriešiť. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy