Čo sa udialo počas úvodného celku Tour de France?

Z tohtoročnej Starej dámy už pretekári absolvovali 10 etáp a spoločné mali jedno. Ani jedna z nich rozhodne nebola nudná a udialo sa toho viac než dosť.

J. Alaphilippe má chuť vyhrávať



Minuloročný víťaz vrchárskej klasifikácie na Tour de France neotáľa ani počas súčasného ročníka. Prvým dôkazom toho je triumf v tretej etape, kedy sa v posledných 15 km dokázal vzdialiť čelu pretekov a získať etapové prvenstvo. Naviac tak získal žltý dres, ktorý si obliekal 3 nasledujúce dni. Druhým bravúrnym výkonom bol obdobný útok počas 8. etapy. Aj keď sa mu už nepodarilo dolapiť neskoršieho víťaza etapy, T. De Gendta, výsledný náskok na držiteľa žltého dresu, G. Cicconeho, ho prinavrátil do čela celkovej klasifikácie. Alaphilippe tak vstupoval do 9. etapy v deň dobytia Bastily v žltých farbách.


Ašpiranti na zisk celkového víťazstva sa pomaly selektujú

I keď sme ešte ani zďaleka nevstúpili do tej časti, kedy prídu na rad vrchárske etapy, jednu z nich už predsa len máme za sebou. 6. etapa, ktorej finiš bol na vrchole stúpania na Planine krásnych dievčat, preverila lídrov jednotlivých tímov. Najlepšie na tom bol G. Thomas, tesne nasledovaný svojím kolegom, mladým víťazom Tour de Suisse, E. Bernalom. S niekoľko sekundovou stratou sa k nim pridal S. Kruijswijk. Do minúty sa vošiel ešte A. YatesN. QuintanaD. Martinom. Problematická desiata etapa narobila problémy predovšetkým T. Pinotovi, J. Fuglsangovi, R. Portemu, či M. Landovi, ktorí na vetre stratili doslova minúty.

Kto iný, ak nie Peter Sagan?

P. Sagan sa s Tour de France spája predovšetkým s nosením zeleného dresu. Táto „tradícia“ pokračuje takmer nepretržite už ôsmy rok (s výnimkou Tour 2017, kedy bol P. Sagan vylúčený z pretekov). Počas uplynulých 10-tich etáp mal P. Sagan oblečený zelený dres v deviatich z nich. Aj keď počas 2. a 3. etapy to bolo zásluhou toho, že oficiálny vedúci pretekár bodovacej súťaže ho nemohol nosiť kvôli priorite žltého dresu. P. Sagan po ôsmej etape zaznamenal aj nový rekord Tour de France – prevzal si tento dres už po 112. krát, čím prekonal ďalšiu legendu, E. Zabela. A rovnako nechýbalo ani víťazstvo v dojazde, ktorý bol Saganovi doslova ako šitý na mieru - hromadný dojazd do mierneho stúpania.


Vrchárska súťaž sa ešte len rozbieha

Ako podnadpis hovorí, súboj o bodkovaný dres sa bude rozhodovať v nasledujúcich etapách. Avšak aj napriek tomu vidíme snahy niektorých jazdcov vybudovať si aspoň akú-takú základňu pred príchodom najhodnotnejších kopcov. Prvé dve miesta obsadzujú pretekári tímu Lotto Soudal, T. WellensT. De Gendt. Predovšetkým je to Wellens, ktorý by v horských etapách mohol prekvapiť v únikoch, zbierajúc tak postupne body na úvodných stúpaniach. Takéto prognózy sú však stále len hypotetické – až jazdci celkovej klasifikácie ukážu, kto sa stane víťazom.


Aj ročník 2019 si žiada svoje obete

Ako je to zvykom na každých pretekoch – väčších či menších, o trojtýždňových ani nehovoriac, jazdec nemá nikdy záruku, že dokončí hoc i rovinatú etapu. Počas úvodného celku sa so Starou dámou rozlúčilo viacero pretekárov. Medzi nimi sú aj mená ako T. Van Garderen, ktorý mal pomáhať R. Portovi, A. De Marchi, odstupujúci po predchádzajúcej 9. etape, kedy sa na čele úniku držal až do posledných chvíľ, či Ch. Laporte, opora prokontinentálneho tímu Cofidis. Okrem nich to boli ešte N. EdetO. Bevin.


Ak to nejde na bicykli, treba ísť pešo

O náročnosti cyklistiky vie svoje aj A. Greipel. Niekdajšia šprintérska jednotka sa síce v poslednom období popasováva s menej úspešnou sezónou, avšak jeho pozitívny prístup k cyklistike je stále zreteľný. Dôkazom toho bol aj dojazd 6. etapy, v ktorej bol súčasťou úniku. Samozrejme jeho očakávania asi nesmerovali k etapovému víťazstvu, možno len k „prežitiu“ tejto etapy. Záverečný vrchol dojazdu, ktorý mal v posledných stovkách metrov sklon až vyše 20%, si vyšiel pekne po svojich. Navyše aj s úsmevom na tvári. Neskôr dodal, že chcel skúsiť, aké to je byť cyklokrosárom .


Dnes majú jazdci v pláne voľný deň a po ňom sa môžeme tešiť na ďalšie zaujímavé súboje. Ako dlho udrži Alaphilippe žltý dres? Podarí sa Saganovi vyhrať ďalšiu etapu? Necháme sa prekvapiť...

Zdroje fotografií: FB/LeTourdeFrance
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
keyboard_arrow_up