StoryEditor

Malé autá ešte nekončia. Toto sú najpredávanejšie jazdené modely do mesta

16.07.2019, 13:10
Hoci sú momentálne v kurze crossovery či SUV modely, ani malé mestské autá ešte neupadli do zabudnutia. Aspoň nie tie ojazdené.

Aktuálnym horúcim trendom sú športovo-úžitkové vozidlá, teda v mnohých prípadoch veľké automobily s vyššou svetlou výškou. Do tohto segmentu patria však aj crossovery, ktoré sú akýmsi nafúknutým mestským autom na vyššom podvozku.

Často však neponúkajú väčšiu priestrannosť a dokonca ani výrazne lepšie jazdné vlastnosti v teréne - v mnohých prípadoch totiž disponujú výhradne pohonom prednej nápravy. Aj keď by sa to na prvý pohľad mohlo zdať, ľudia nezanevreli ani na kompaktné mestské autíčka, ktoré sú do hustej premávky a preplnených parkovísk najvhodnejšie.

Pozrite si najpredávanejšie jazdené autá do mesta za prvý polrok 2019:

​Tento rok tvoria práve autá tohto druhu štvrtinu celkových predajov najväčšieho tuzemského predajcu jazdených áut - siete AAA AUTO. Tieto autá si pritom najčastejšie kupujú mladí začínajúci šoféri, ktorí ešte len budú naberať skúsenosti a seniori.

Dôvodom môže byť aj nízka cena, úsporné prevádzkové náklady a „skladnosť“ v premávke i pri parkovaní. Priemerne za tieto vozidlá Slováci zaplatia 5 079 eur, pričom si radi priplatia za dobrú výbavu, a to aj na úkor vyššieho veku auta. Vyplynulo to zo štatistík spoločnosti AAA AUTO za prvý polrok 2019.

Záujem o vozidlá už tradične stúpol s príchodom teplejších dní. „Leto je spojené so začiatkom prázdnin, dovolenkami i cestami na chalupy. V tejto dobe mladí ľudia, študenti, aj seniori riešia potrebu automobilu. Väčšina z nich netúži po väčších autách, ale skôr im vyhovujú menšie autá s potrebným komfortom, ako je napríklad klimatizácia alebo u mladšej generácie prepojenie s telefónom pre pohodlné počúvanie hudby či telefonovanie. Za nižšiu cenu si tak môžu zaobstarať auto s výkonnejším motorom a slušnou výbavou,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings.

Deväťdesiat percent predaných mestských jazdených áut má benzínový motor, ale stále častejšie sa už objavujú aj vozidlá s alternatívnym pohonom. Priemerne majú najazdených 96 058 kilometrov, vek deväť rokov a najčastejšou motorizáciu je 1.2-litrový agregát.

Len päť percent malých áut má automatickú prevodovku, ktorá je skvelou alternatívou najmä do mesta. Model však môže predražiť a zvýšiť tiež náklady na údržbu.

Významne rastie dopyt po komfortnej výbave, kedy je aspoň manuálna klimatizácia nevyhnutnosťou a samozrejmosťou začína byť i USB a bluetooth pripojenie. Až 68 percent áut je vo verzii hatchback a 28 percent má tempomat. Najobľúbenejšími farbami sú medzi týmito jazdenkami červená (19 percent), biela (16 percent) a modrá (16 percent).

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 21:48