Turecko sankcie nezastavia. Pokračujú v ťažbe plynu pri Cypre.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko, Cyprus, ťažba plynu
Turecký vojak stráži loď. Foto: archívne, SITA/AP

Turecké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že Európska únia sa nezmienila o cyperských Turkoch a konala, ako keby „neexistovali“.

Sankcie Európskej únie voči Turecku nezabránia krajine v ďalšom úsilí o ťažbu uhľovodíkov pri ostrove Cyprus. Vyhlásilo to v utorok turecké ministerstvo zahraničných vecí. Ministri zahraničia krajín EÚ v pondelok schválili sankcie voči Turecku pre vrty zamerané na ťažbu plynu v mori, kde má Cyprus exkluzívne ekonomické práva.

Neexistujúci cyperskí Turci?

Ministri uviedli, že sa prerušujú rokovania o dohode o leteckej doprave. Zároveň ministri požiadajú Európsku investičnú banku, aby „prehodnotila“ poskytovanie úverov Turecku. Okrem toho schválili návrh Európskej komisie, aby sa znížila finančná pomoc Turecku v budúcom roku a upozornili, že sa pracuje na ďalších opatreniach.

Turecké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že Európska únia sa nezmienila o cyperských Turkoch a konala, ako keby „neexistovali“. Turecký rezort diplomacie EÚ obvinil z „predsudkov a zaujatosti“. „Rozhodnutie, ktoré prijala Rada ministrov zahraničných vecí EÚ na včerajšom zasadaní, nijakým spôsobom neovplyvní odhodlanie našej krajiny pokračovať v aktivitách v oblasti uhľovodíkov vo východnom Stredomorí,“ uviedol turecký rezort diplomacie. Ministerstvo dodalo, že Turecko je odhodlané chrániť svoje práva a práva cyperských Turkov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať