Viaceré hviezdy NHL sú stále bez zmlúv, na kontrakt čaká aj Daňo

TA3 SITA
16.7.2019 13:05

Už niekoľko hodín po otvorení trhu s voľnými hráčmi v zámorskej hokejovej NHL si našli nové pôsobiská viaceré osobnosti profiligy ako Artemij Panarin, Robin Lehner, Sergej Bobrovskij či Matt Duchene, ale aj Slováci Richard Pánik, Andrej Sekera alebo Tomáš Jurčo.

Viaceré hviezdy NHL sú stále bez zmlúv, na kontrakt čaká aj Daňo
SITA/AP

Čakajú aj legendy

Od prvého júlového dňa ubehli viac ako dva týždne a bez zmluvy na nový súťažný ročník je stále mnoho zaujímavých mien. Zo slovenských hokejistov nemá angažmán Marko Daňo. V zozname neobmedzených voľných hráčov sa nachádzajú traja mimoriadne skúsení útočníci, ktorí sa v rámci svojej kariéry zapísali medzi ligové legendy.

Kontrakty na nadchádzajúcu sezónu nemajú Joe Thornton, Patrick Marleau ani Justin Williams. Prvý menovaný oslávil začiatkom júla štyridsiatku, ale ešte predtým vyjadril túžbu zotrvať v San Jose Sharks. "Budeme sa rozprávať. Sadneme si spolu s trénerom, majiteľom aj generálnym manažérom a niečo vymyslíme. Moje telo je v dobrom stave, prvýkrát po dlhšom čase nepotrebujem počas leta rehabilitovať," cituje Thorntona portál NHL.com.

Zotrvaniu v doterajšom pôsobisku sa nebráni ani 37-ročný Williams, ktorý bol v minulom ročníku kapitánom Caroliny Hurricanes a mužstvo doviedol až do konferenčného finále. V horšej pozícii je o dva roky starší Marleau, ktorého Toronto Maple Leafs koncom júna vymenilo do Caroliny a tá ho následne vykúpila spod zmluvy. V jeho prípade sa spomínal aj návrat do San Jose, kde by mohol obnoviť spolupráciu s Thorntonom. "Žraloci" však doteraz nepodpísali ani jedného z tejto dvojice.

Neobmedzení voľní hráči

Najatraktívnejším artiklom medzi voľnými obrancami je Jake Gardiner, ktorý v predchádzajúcom ročníku patril medzi kľúčové postavy Toronta Maple Leafs. Okrem neho si hľadajú zamestnávateľov Ben Hutton, Dion Phaneuf či švédsky člen Triple Gold Clubu Niklas Kronwall. Z brankárov je bez zmluvy napr. Kanaďan Cam Ward.

Ešte zaujímavejšia situácia panuje medzi obmedzenými voľnými hráčmi. Títo hokejisti môžu dostávať ponuky aj od konkurenčných klubov, ale prednostné práva na nich vlastnia ich doterajší zamestnávateľa. Ukážkou z praxe bol prípad Sebastiana Aha, ktorému ponúkol zmluvu Montreal Canadiens. Carolina však túto ponuku dorovnala a udržala si fínskeho útočníka. Neobmedzení voľní hráči musia podpísať zmluvu na najbližší ročník najneskôr 1. decembra 2019, inak si v ďalšej edícii NHL nezahrajú.

Zo Slovákov je otázny len Daňo

V náročnej pozícii je vedenie Winnipegu Jets, ktoré vyjednáva o nových kontraktoch s Fínom Patrikom Lainem aj Američanom Kylom Connorom, ktorý má za sebou dve tridsaťgólové sezóny. V Toronte sa chystá multimiliónová zmluva pre Kanaďana Mitchell Marnera a bez dohody sú stále Fín Mikko Rantanen s Coloradom Avalanche, Kanaďan Brayden Point s Tampou Bay Lightning a Američan Brock Boeser s Vancouverom Canucks.

Medzi obrancami čakajú na podpis kontraktov Charlie McAvoy (Boston Bruins), Ivan Provorov (Philadelphia Flyers), Jacob Trouba (New York Rangers) alebo Zach Werenski (Columbus Blue Jackets), z brankárov sú v rovnakej situácii David Rittich (Calgary Flames) či Linus Ullmark (Buffalo Sabres).

Nejasnosti okolo slovenských hokejistov v zámorí sa vyriešili rýchlo. Hneď v prvý júlový deň zamieril Richard Pánik do Washingtonu Capitals, Andrej Sekera sa dohodol s Dallasom Stars a Tomáš Jurčo s Edmotonom Oilers. Navyše, Peter Cehlárik o týždeň neskôr predĺžil spoluprácu s Boston Bruins. Bez zmluvy zostal iba útočník Marko Daňo, ktorý dohrával minulú sezónu v AHL za Manitobu Moose a nedostal kvalifikačnú ponuku od Winnipegu Jets na pokračovanie v kanadskom klube. Preto je aktuálne neobmedzeným voľným hráčom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok