19.04.2024, meniny má
16. júla 2019

Chcete sa naučiť šiť, hrať na hudobný nástroj alebo krásne písať? To všetko a ešte oveľa viac si pre vás pripravil druhý ročník VATA festu

reklama

VATA fest je multižánrový, kultúrny a najmä sereďský festival, ktorý spája hudbu, výtvarné a vizuálne umenie, bábkové divadlo, film a fotografiu. Minulý rok ste mali možnosť zúčastňiť sa mnohých výstav, diskusií alebo koncertov. Druhý ročník tohto festivalu nám okrem iného prinesie aj mnoho zaujímavých aktivít a workshopov. V dnešnom článku sa dozviete, aké zručnosti sa budete môcť naučiť a čo si pre nás tohtoročný festival prichystal.

Kaligrafia s Ellajohnes

Pýtate sa, čo to tá kaligrafia vlastne je? Je to umenie písania alebo takzvané učenie krasopisu. So Seredčankou Frederikou alias Ellajohnes, ktorú sme vám v dávnejšom článku už predstavili, sa tejto technike budete môcť naučiť. Frederika okrem svojich kurzov ponúka aj krásne diáre, zrkadielka a zápisníky, a tiež kaligrafické pomôcky, ktoré skrášľuje svojím písmom. Pomocou týchto produktov bežného použitia sa snaží vniesť do každodenného života radosť a svetlo. Jej výrobky si budete môcť taktiež kúpiť na VATA feste.

Zdroj: FB stránka Ellajohnes

 

reklama
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

??‍♀️ Bola raz jedna Frederika, chodila do školy študovať architektúru, a štvalo ju, že ona sama, i ľudia okolo nej boli zdeptaní a utrápení životnými úlohami. ⠀ ⠀ ?⠀ ⠀ A tak jedného dňa začala kresliť po zápisníkoch a rozdávať ich, ako malý kúsok nádeje pre lepšie zajtrajšky. A keďže mala šťastie na dobrých ľudí už vtedy, mala aj kamošku @_lucpuc_ ktorá jej láskyplne a rázne dohovorila aby svoju tvorbu začala zverejňovať a predávať a zmenila jej tým život (nikdy nenapíšem dostatok “ďakujem”)⠀ ⠀ ?⠀ ⠀ A tak Frederika začala, a začala i viac tvoriť. A zápisníkov pribúdalo, a Frederiku začalo viac a viac hnevať jej písmo, ktoré raz vyzeralo pekne, inokedy hrozne, a ona netušila prečo. tak začala študovať ťahy, základy typografie a veľa trénovať. ⠀ ⠀ ✍️⠀ ⠀ A vtedy sa začalo veľa ľudí pýtať, lebo jej krasopísmo pomaly začalo naberať na kráse. A tak Frederika vymyslela kaligrafický balíček a rovnako ako na začiatku Ti ním chce priniesť kúsok nádeje a radosti do tvojho každodenna. ⠀ ⠀ ??⠀ ⠀ Toto je krátky príbeh, ktorý píšem i dnes a dúfam budem i zajtra. Chcem ale iné sa spýtať: Kto naposledy povzbudil Teba tak, že ti to zmenilo život? Napíš mi, milujem príbehy, ktoré tu navzájom zdieľame, a vďaka ktorým sú z nás kamošky! Hej, a ak je ten vzácny človek na instagrame, tagni ho a vzdaj hold, poďakuj!⠀ ⠀ ♥️⠀ ⠀ ps: fotila ma krásna @mariena__ ?⠀ ⠀ #kaligrafia #pismo #krasopismo ##calligraphy #handlettering #lettering #moderncalligraphy #typography #thedailytype #brushlettering #handwriting #handlettered #script #letters #calligraphymasters #artoftype #font #calligraphyph #caligraphypen #learncalligraphy #calligraphydrills #calligraphylove #pointedpencalligraphy #dippen #ink #nib

Príspevok, ktorý zdieľa Frederika Fačkovcová (@ellajohnes),

Šitie s Vreckonosom

Vreckonos je malá rodinná firma, ktorá šíri osvetu zero waste. Svojimi látkovými a záclonovými vrecúškami chce nahradiť tie igelitové, ktoré využívame denne pri nákupe potravín, a po použití sú, bohužiaľ, hneď vyhodené do koša. Vrecúška od Vreckonosu sa však dajú použiť znovu a znovu. Prídite si ušiť to vlastné, podporte životné prostredie a staňte sa aj vy vreckonosom.

Zdroj: FB stránka Vreckonos

Power yoga

Po toľkých naučených zručnostiach to bude chcieť aj poriadny oddych. Načerpať nové sily a uvoľniť sa budete môcť s Nicol Královič, ktorá precvičuje Power jogu. Táto technika jogy spočíva v posilnení takmer všetkých svalov, ponaťahovaní chrbtice, a to všetko v súlade s dychom. Cvičením objavíte svoju silu, posilníte centrum tela, a tak budete oddýchnutí a pripravení si festival užívať ďalej. Sledovať ju môžete na jej instagrame pod účtom @nicol_kralovic.

Zdroj: pexels.com

Ľudová pyrografia

Pyrografia je druh umenia, ktoré spočíva v narábaní s dvomi atribútmi – drevom a ohňom. Spolu s Andreou Beličkovou, ktorá sa tomuto umeniu venuje už päť rokov, sa naučíte vyrábať krásne dekorácie, ako napríklad magnetky, tabuľky alebo záložky. Pre pani Andreu je táto činnosť istou formou oddychu, sebarealizácie, no aj radosti z maličkostí, ktorú sa snaží zdieľať so svojím okolím. Okrem pyrografického workshopu budete môcť Andreu a jej výrobky navštíviť aj v jej stánku na festivalovom rínku.

Zdroj: seredsity.sk

Hudobné workshopy s Danišovcami

Nadaní hudobníci a zároveň otec a syn, Norbert a Karol Danišovci. Karol je slovenský pedagóg hry na bicie nástroje a za svoju šikovnosť bol aj mnohokrát ocenený. Jeho syn Norbert sa venuje hre na klavír a je to taktiež veľmi úspešný muzikant. Obaja si pre vás okrem svojich strhujúcich koncertov pripravili aj hudobné workshopy, na ktorých sa môžete naučiť hrať na týchto nástrojoch. Workshopy sú vhodné aj pre úplnych začiatočníkov a Danišovci sa budú venovať každému prihlásenému osobitne. Na ktorý z nich sa naučíte hrať vy?

Zdroj: seredsity.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdieľať na Facebooku