Clarinet Factory rezonujú v zahraničí. Ich skladba inšpirovala mladú ruskú filmárku, bodujú na hudobných veľtrhoch a hrajú v Kanade.

To, že hudba nepozná hranice, je okrídlené a možno niekedy až nadmerne užívané tvrdenie. Sú ale chvíle, kedy však i napriek tomu dokáže zarezonovať plnou silou. Aktuálne sú žiarivým príkladom českí Clarinet Factory. 4-členný dychový ansámbel, ktorý si postupne razí svojou nadžánrovou hudbou cestu bez ohľadu na štátne hranice, okúzlil svojou spoločnou skladbou s Alanom Vitoušom Bird Songz albumu Out of Home (2010) mladú ruskú animátorku Ekaterinu Novostrujevu a vznikol tak malebný animovaný klip, ktorý zároveň uvádza prvý Ekaterinin autorský film The Girl – bird.

„Mám dojem, že sa s Clarinet Factory nachádzame v tak trochu ‚filmovom období‘. Prvou lastovičkou je práve klip Bird Song, ktorý k nám doputoval až z Ruska. Ako presne nás Ekaterina objavila, nevieme, ale je vtipné, že jej mail písaný lámanou češtinou skončil v spame našej manažérky a pred vymazaním ho zachránila iba letmo zahliadnutá zmienka o Clarinet Factory. Aktuálne rokujeme o ďalšom použití našej hudby vo filme, viac zatiaľ ale prezradiť nemôžem,“hovorí kapelník Clarinet Factory Jindřich Pavliš.

Filmové novinky nie sú jedinými úspechmi Clarinet Factory v zahraničí. V priebehu posledného pol roka sa úspešne ako prvý z Českej republiky dostal ansámbel do oficiálneho výberu poroty hneď dvoch významných hudobných veľtrhov. Na jeseň to bol showcase v rámci world music festivalu Mundial Montréal v Kanade a v máji showcase v rámci Classical: NEXT v holandskom Rotterdame. Z oboch prezentácií sa Clarinet Factory vrátili s výbornými reakciami i prijatím a výsledkom je napríklad aktuálne turné v kanadskom Ontariu (šesť koncertov – medzi nimi napr. známy kanadský  Sunfest, Kultrún world music festival v Kitcheneri a českými krajanmi v spolupráci s ambasádou organizovaný koncert v Toronte).

S množstvom predchádzajúcich zahraničných vystúpení Clarinet Factory vypomohli České centrá a lokálne ambasády ČR. Aktuálne turné i ďalšie koncerty však už prichádzajú priamo za kapelou vďaka vybudovanému renomé a kontaktom, čo môže byť inšpiráciou i pre ďalších domácich muzikantov s koncertnými ambíciami za hranicami.

I napriek vysokej koncertnej vyťaženosti štvorica Jindřich Pavliš (klarinet), Vojtěch Nýdl (klarinet, spev), Petr ‚Pepíno‘ Valášek (basklarinet) a Luděk Boura (klarinet) nezabúda ani na autorskú činnosť. Od posledného štúiového albumu Meadows vydaného v belgickom labeli homerecords.be už predsa len uplynuli dva roky. Kapela sa netají, že štúdio volá stále hlasnejšie a hlasnejšie. Vraj ak všetko pôjde dobre, môžeme sa na nový materiál tešiť už na budúci rok. Predchádzajúcimi albumami nastavená latka i ďalšie aktivity kapely sú navyše prísľubom, že opäť nezostane len pri domácich lúkach a hájoch.

Zdroj: SOUL FOR SHOW