Netflix vypustil z kontroverzného seriálu samovražednú scénu
16.7.2019 11:30
akt. 14.07.2020 06:13

Netflix vypustil z kontroverzného seriálu samovražednú scénu

Seriál 13 Reasons Why Zdroj: FB 13 Reasons Why
Uložiť článok
Hoci bol seriál 13 Reasons Why od začiatku predmetom kontroverzných diskusií, trvalo viac ako dva roky, kým sa spoločnosť Netflix rozhodla urobiť radikálne rozhodnutie.

Len niekoľko týždňov pred premiérou tretej série Netflix oznámil, že z prvej série odstráni ostro kritizovanú scénu, v ktorej hlavná hrdinka spácha samovraždu.

„V čase, kedy sa chystáme spustiť tretiu sériu, zaoberáme sa prebiehajúcou diskusiou o tomto seriáli. Na radu zdravotníckych odborníkov, sme sa spolu s tvorcom Brianom Yorkeyom a producentmi rozhodli upraviť scénu, v ktorej si Hannah siahne na život,” cituje zástupcu Netflixu portál CNN.com.

Portál NZHerald.co.nz pripomína, že táto scéne trvala tri minúty a podrobne vyobrazovala priebeh samovraždy. Po jej vystrihnutí, diváci uvidia už len Hannah ako sa na seba pozerá do zrkadla a následne jej mŕtve telo objavia rodičia. 

Tvorcovia 13 Reasons Why boli už skôr kritizovaní za výsledok svojej práce. Podľa ich prieskumu totiž po odvysielaní seriálu stúpol počet samovrážd medzi mladými ľuďmi v USA. Predovšetkým sa to týkalo chlapcov vo veku 10 - 17 rokov.

Presne opačný zámer

Odborníkom sa ale nepodarilo preukázať priamu súvislosť medzi týmito dvoma udalosťami. Napriek tomu najnovšie rozhodnutie o vypustení tejto scény rozhodne privítali. Podľa nich zmierňuje “riziko medzi najzraniteľnejšou diváckou skupinou”.

Tvorca seriálu Brian Yorkey pritom hovorí, že ich zámerom bol pravý opak. Pre CNN.com poznamenal, že “chceli ukázať pravdu, o tom, akú hrôzu znamená takýto čin a uistiť sa tak, že nikto sa to nebude snažiť napodobniť”.

"Žiadna scéna nie je dôležitejšia než život a odkaz seriálu, ktorým sme chceli ukázať, že sa musíme všetci o seba viac zaujímať," dodal Yorkey podľa portálu NZHerald.co.nz.

Námetom seriálu je fiktívny príbeh mladej študentky Hannah Bakerovej, ktorá spáchala samovraždu. Po jej smrti dostane jej kamarát Clay krabicu plnú nahrávok, v ktorých sa mu prihovára Hannah. Tie nahrala pred svojou samovraždou, aby objasnila, čo ju viedlo k tomuto skutku. 

O tom, že Netflix si po kritike uvedomil svoj zodpovednosť, svedčí aj fakt, že pri seriáli umiestnil varovanie pred zobrazením scén, ktoré môžu na divákov nepriaznivo vplývať. Zároveň zriadil špeciálnu linku pre mladých ľudí, kde sa môžu ozvať v prípade, že majú podobné myšlienky ako hlavná hrdinka. 

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.