Potápači objavili v mori pri Anglicku 1,5 metra dlhú medúzu

Potápači objavili v mori pri juhozápadného pobrežia Anglicka morského živočícha o veľkosti človeka. Zotrvali pri ňom asi hodinu, než odplával, napísal britský denník The Guardian.

16.07.2019 10:11
koreno Foto:
Rhizostoma pulmo
debata (2)

Na priesvitný kolos s oficiálnym názvom koreňoústka pľúcnatá (Rhizostoma pulmo) narazila spolu s kolegom biologička a moderátorka Lizzie Dalyová, ktorá skúmala more pre svoj seriál Wild Ocean Week.

„Tak veľkú (medúzu) som nikdy nevidela. Pozorovali sme niekoľko menších medúz na jednom peknom útese v blízkosti, a potom sa z tmy vynoril tento obrovský, nádherný kus,“ povedala Dalyová.

Do teplejších pobrežných vôd pri západnom Anglicku podľa The Guardian zamieria každý rok z Atlantického oceánu tisíce medúz. Ľudia ich nachádzajú vyplavené na plážach predovšetkým v máji a júni.

Koreňoústky zvyčajne merajú až jeden meter a vážia približne 25 kilogramov, uviedla nadácia The Wildlife Trusts. O ich živote toho nie je veľa známe.

Dalyová a jej spolupracovník Dan Abbott uviedli, že pokojné správanie živočícha ich neprekvapilo. Ľudí podľa nich táto medúza neohrozí a jej „popŕhlenie“ väčšina z nich ani nepocíti. „Väčšina ľudí by sa hneď bála, ale nie je nebezpečná. Je to majestátne stvorenie,“ dodali.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #medúza #morský živočích útes