Vláčik Záhoráčik láka na výlety

Už tretí rok môžu ľudia využívať cykloturistický vlak Záhoráčik, ktorý začal premávať koncom apríla. Až do 13. októbra bude počas víkendov a sviatkov spájať Záhorskú Ves, najzápadnejšiu obec na Slovensku, s Plaveckým Podhradím.

16.07.2019 11:00
Vláčik Záhoráčik, vlak Foto:
Vláčik Záhoráčik
debata

„Cyklovláčik Záhoráčik previezol v minulom roku takmer 8 000 ľudí. Sezónne vlakové spojenie využívajú najmä cykloturisti a turisti, ale výlet s ním využívajú aj rodiny s deťmi,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Župa sa na projekte podieľa spolu s národným dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko.

V stanici Zohor sú k dispozícii nadväzujúce prípoje z a do Bratislavy poskytujúce aj prepravu bicyklov.

Vláčik premáva trikrát za deň. Jednosmerný príplatok za bicykel je 1,50, celodenný vyjde na 2,50 eura.

Na trati platia i cestovné preukazy Bratislavskej integrovanej dopravy (okrem poplatkov za prevoz bicyklov), ako aj zľavová turistická karta Bratislava Card City & Region.

Projektom tohto vlakového spojenia sa zvýšila návštevnosť regiónu, keďže prepája rôzne turistické ciele, ako sú: Záhorská Ves, ležiaca pri rieke Morava, s kompou do rakúskej obce Angern, medzinárodná cyklotrasa Eurovelo 13 pozdĺž bývalej „železnej opony“, Abeland – gazdovská dedinka pri Lozorne, rozhľadňa na Vápennej, prístupná zo Sološnice alebo z Plaveckého Podhradia, a Plavecký hrad na konci trasy vlaku.

Záhoráčik je ideálnym prostriedkom, ktorý približuje prírodné krásy Záhoria a je ako stvorený pre víkendový oddych.

Tipy na výlety so Záhoráčikom

  • Kuchyňa – po modrej značke na vrch Vysoká (754 m n. m.) – pekný polkruhový výhľad z druhého najvyššieho vrchu Malých Karpát, cyklistická a turistická trasa z Kuchyne na Zochovu chatu
  • Sološnica (po zelenej značke), Plavecké Podhradie (po žltej značke) – rozhľadňa na vrchu Vápenná, nazývanom aj Roštún, (752 m n. m.)
  • Sološnická dolina (po modrej značke) – Veľký Petrklín (587 m n. m.) – náročnejšia túra pre zdatnejších turistov
  • Cyklotúry po medzinárodnej cyklotrase Eurovelo 13 pozdĺž niekdajšej „železnej opony“ (trasa Vysoká pri Morave – Záhorská Ves – preprava kompou do rakúskej obce Angern a späť po trase Kamp – Thaya – March cez Marchegg, Schlosshof a Cyklomost slobody
  • Vysoká pri Morave – Lábske jazerá (rybársky raj)
  • Malacky – Pálfiovský kaštieľ a park, Múzeum Michala Tillnera, Kaplnka Svätých schodov pri františkánskom kostole
  • Lozorno – Gazdovská dedinka Abeland

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorie