Vypracoval podklady na rozpustenie kotlebovcov a šiel do dôchodku

TA3 TASR
16.7.2019 10:04

Prokurátor generálnej prokuratúry Ivan Minár, ktorý spracoval podklady k návrhu na rozpustenie ĽSNS, je už na dôchodku.

Vypracoval podklady na rozpustenie kotlebovcov a šiel do dôchodku
SITA/Branislav Bibel

Rozsudok stále skúmajú

"Prokurátorovi GP SR, ktorý spracoval návrh na rozpustenie strany Kotleba – ĽSNS, zanikol služobný pomer prokurátora z dôvodu vzniku nároku na starobný dôchodok od 1. júna 2019. Túto funkciu zastával na GP SR 14 rokov,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Aprílový rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý zamietol návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpustenie ĽSNS, GP naďalej skúma. GP sa teda ešte stále nerozhodla, či podá na Ústavný súd návrh na preskúmanie rozsudku NS. Verdikt bol GP doručený 28. mája. Lehota na prípadné podanie návrhu na preskúmanie rozsudku súdu je dva mesiace od jeho doručenia.

fa2_ac1100ae-8485-727d.jpg

Senát NS pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej na svojom verejnom pojednávaní 29. apríla zamietol návrh na rozpustenie ĽSNS. Zemková vtedy zdôraznila, že posúdili jednotlivé dôkazy obžaloby. V súvislosti s ohrozovaním demokracie bol podľa jej slov najdôležitejší prvok bezprostrednosti. Skonštatovala pritom, že riziko nie je dostatočne bezprostredné, pretože strana nemá dosť poslancov v parlamente na to, aby sama schválila zákony, ktoré by mohli demokraciu ohroziť.

Predchodkyňu ĽSNS zakázali

Argumentáciu obžaloby opierajúcu sa o trestné konania v prípade predsedu strany a jej dvoch poslancov, ktorými sa v súčasnosti zaoberajú súdy, nebolo podľa jej slov možné považovať za priťažujúcu okolnosť pri rozhodovaní. Podotkla, že do skončenia trestných konaní platí prezumpcia neviny a že NS vo veci rozpustenia ĽSNS rozhodoval ako správny súd a nie ako trestný. Žaloba bola podľa jej slov nedostatočne podložená.

fa_ac1100ae-84e2-36e2.jpg

Návrh na rozpustenie strany podal na NS generálny prokurátor Čižnár v máji 2017. Prvý raz sa začalo vo veci konať 9. apríla tohto roka. Zástupca GP, prokurátor Minár vtedy argumentoval protirómskymi prejavmi strany. Opieral sa aj o vyjadrenia strany na adresu súčasného systému v štáte, ktorý podľa jeho slov označila táto strana za totalitný.

NS už raz, a to koncom februára 2006, rozhodoval o zákaze činnosti krajne pravicovej strany Slovenská pospolitosť - Národná strana, ktorej viacerí členovia čelili vtedy obvineniam z trestných činov. Dôvodom na jej rozpustenie bola podľa vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku skutočnosť, že strana svojimi stanovami, programom a činnosťou na území SR porušovala ústavu, ústavné zákony, zákony a medzinárodné zmluvy. Následne NS predchodkyňu ĽSNS začiatkom marca 2006 zakázal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok