Spoločnosť 16. júl 2019

Víťaz Okolo Slovenska vedie Tour, Sagan komfortne v zelenom

Adam Beňo
Adam Beňo
Sagan si je vedomý, že v pretlaku šprintérov bude zväčša ťahať za kratší koniec. Len čo však príde k šprintu selektívnejšej skupiny, nastáva jeho chvíľa.
Sagan si je vedomý, že v pretlaku šprintérov bude zväčša ťahať za kratší koniec. Len čo však príde k šprintu selektívnejšej skupiny, nastáva jeho chvíľa.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Beňo

Víťaz Okolo Slovenska vedie Tour, Sagan komfortne v zelenom
Foto – TASR/AP

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Prekvapiví víťazi etáp a rovnako aj držitelia žltého dresu. Preteky Tour de France majú vo svojej 106. edícii za sebou prvý súťažný blok, s ktorého priebehom môžu byť spokojní aj slovenskí fanúšikovia.

Ešte viac vysmiati sú však športoví riaditelia tímu Jumbo-Visma, ktorí počas úvodných desiatich dní oslavovali až štyrikrát.

Bruselský žlto-čierny šok

„Stará dáma“, ako znie prezývka najprestížnejších cyklistických pretekov, oslavuje storočnicu žltého dresu. Dnes už legendu, ktorá prerástla samotný cyklistický šport, uviedli organizátori v roku 1919. O polstoročie neskôr ho po prvýkrát získala v Paríži ďalšia legenda – Eddy Merckx. Štart Tour teda logicky zamieril do Bruselu, rodiska jej päťnásobného víťaza.

Ešte viac vysmiati sú však športoví riaditelia tímu Jumbo-Visma, ktorí počas úvodných desiatich dní oslavovali až štyrikrát.

Prvá etapa mala byť jasnou korisťou najrýchlejších mužov. Skloňovali sa mená ako Dylan Groenewegen, Elia Viviani alebo Caleb Ewan. Odpisovať nebolo vhodné ani Petra Sagana. Posledné dva kilometre však poznačil pád, ktorý rozhodil šprintérske tímy natoľko, že z víťazstva sa radoval jazdec, ktorý mal šprint iba rozbiehať pre svojich tímových kolegov.

Mike Teunissen si pripísal na konto nielen víťaznú etapu, ale zároveň sa obliekol do žltého dresu ako prvý. „Maillot jaune“ dal jeho tímu Jumbo-Visma krídla aj vo víťaznej tímovej časovke. Presunom na francúzsku pôdu však menil žltý dres majiteľa. Ako inak, mal v tom prsty Francúz.

Miláčik domácich davov opäť zabáva svet

Meno Julian Alaphilippe výrazne zarezonovalo v ušiach slovenských fanúšikov minulý rok, keď ovládol celkové poradie pretekov Okolo Slovenska. Najlepší vrchár ostatnej Tour vstúpil aj do prebiehajúceho ročníka v grandióznom štýle.

Už v tretej etape predviedol odvážny nástup, ktorý pretavil do etapového víťazstva a na pódiu bol dekorovaný žltým dresom. Francúz v žltom, to je silný magnet na pozornosť domácich fanúšikov.

Najlepší vrchár ostatnej Tour, Julian Alaphilippe, vstúpil aj do prebiehajúceho ročníka v grandióznom štýle. 

Rozbiehať šprint v žltom? Nevidí sa to každý deň, ale ak máte v tíme čistokrvného šprintéra, akým je Elia Viviani, prečo mu nepomôcť k víťazstvu. Vlčia svorka tímu Deceuninck – Quick Step mohla teda po 4. etape zavýjať dvojnásobne. Alaphilippe potom síce na dva dni žltý dres stratil, ale po agresívnom útoku počas ôsmeho dňa je v žltom späť.

Ideálnejšie to už načasovať nemohol. Deň dobytia Bastily a Francúz v žltom. Väčší ťahák si domáci organizátori nemohli želať. Pelotón si zobral štátny sviatok skutočne k srdcu a nastavil výletné tempo. Alaphilippovi, ktorého v početnom úniku nikto priamo neohrozoval, to maximálne vyhovovalo. Mával davom a rozdával úsmevy naokolo. Deň dobytia Bastily po francúzsky.

Sagan v zelenom ťaží z vyrovnanosti šprintérov

Tak čo, ako Sagan? Otázka, ktorá pravidelne znie júlovým Slovenskom. Zatiaľ sa potvrdzuje to, čo sa dalo vyčítať z prípravy. Cesta za rekordným siedmym zeleným dresom povedie cez konzistentnosť a trpezlivosť.

Peter Sagan skončil zatiaľ vo všetkých šprintérskych dojazdoch v najlepšej päťke. Na najrýchlejších to však v hromadných dojazdoch (zatiaľ) nestačí. Ako naznačil aj sám Sagan, kľúčovým faktorom je trpezlivosť.

Zatiaľ sa potvrdzuje to, čo sa dalo vyčítať z prípravy. Cesta za rekordným siedmym zeleným dresom povedie cez konzistentnosť a trpezlivosť. 

Je si vedomý, že v pretlaku šprintérov bude zväčša ťahať za kratší koniec. Len čo však príde k šprintu selektívnejšej skupiny, nastáva jeho chvíľa. Presne tento scenár mu pomohli napísať tímoví kolegovia v 5. etape a „Tourminátor“ v sebe opäť prebudil komiksového Hulka.

Ešte jedna otázka. Čo môže tešiť Sagana, keď v šprinte vyhrávajú iní? V piatich šprintérskych finišoch sme videli piatich rozličných víťazov. Absencia dominujúceho šprintéra nahráva Saganovi v ceste za zeleným dresom. V cieli etáp leží najväčší počet bodov do bodovacej súťaže, ktoré si zatiaľ ortodoxní šprintéri delia medzi sebou.

Saganov konzistentný zber bodov na prémiách a v cieli aj pri náročnejšom profile mu zatiaľ dláždi cestu za siedmym zeleným dresom.

Zoznam favoritov sa zúžil ešte pred Pyrenejami a Alpami

Tour sa v prvom týždni nedá vyhrať, ale dá sa stratiť. Toto staré klišé platí aj tentoraz. Program prvých 10 dní obsahoval dve seriózne previerky pre kandidátov na celkové poradie – tímovú časovku a horskú etapu s dojazdom na Planine krásnych dievčat.

Tímový boj proti chronometru nezvládla osmička okolo domácej nádeje Romaina Bardeta, ktorý nabral stratu aj v cieli prvej horskej etapy. S vyše dvojminútovou stratou na zvyšok favoritov sa jeho šance zúžili na minimum. Už po šiestich dňoch.

Saganov konzistentný zber bodov na prémiách a v cieli aj pri náročnejšom profile mu zatiaľ dláždi cestu za siedmym zeleným dresom.

Vyhliadky na pódium sú preč aj u Vincenza Nibaliho. Víťaz všetkých troch Grand Tour pocítil veľmi skoro, že po náročnom Gire nemá vo Francúzsku v boji o žltý dres šancu. Tímová časovka nebola dominantnou záležitosťou ani pre tím Movistar, v ktorého drese štartuje Nairo Quintana.

Optimizmus počas prvého voľného dňa mohol napĺňať Thibauta Pinota. Lenže to by nesmela prísť desiata etapa, ktorá odfúkla predtým ťažko vydreté sekundy do polí plných slnečníc.

Nebol však jediný, bočný vietor zradil aj Jakoba Fuglsanga, Baukeho Mollemu alebo Rigoberta Urána. Naopak, obhajca Geraint Thomas a jeho tímový kolega Egan Bernal prekonali nástrahy úvodných dní bez strát. Prvá desiatka sa však stále pohybuje v rozmedzí dvoch minút.

Pre ďalší vývoj Tour budú smerodajné už nasledujúce pyrenejské etapy. Individuálna časovka a výstup na Tourmalet zaiste premiešajú celkové poradie. Dianie na Tour bude s pribúdajúcimi výškovými metrami v nohách nepochybne gradovať.

Foto: TASR/AP

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia