Foto: Čiastočné zatmenie Mesiaca (Archív TASR/AP)

V polovici júla, 16.7 bude Mesiac opäť v tieni Zeme. Naša planéta zatemní 2/3 povrchu nášho prirodzeného satelitu.

V januári sme boli svedkami jedinečného nebeského divadla. Úplné zatmenie Mesiaca, ktoré trvalo viac ako jednu hodinu, sme mohli pozorovať naposledy v priebehu 6 rokov. To najbližšie totiž príde až v septembri 2025. Už dnes však budeme môcť na nočnej oblohe sledovať o čosi menej zaujímavý, no i tak veľmi lákavý jav. Čaká nás čiastočné zatmenie Mesiaca, pri ktorom naša planéta zatieni väčšinu povrchu svojho prirodzeného satelitu. 

Čiastočné zatmenie Mesiaca budeme môcť aj z nášho územia sledovať už dnes, 16. júla. Okrem Európy bude viditeľné aj z väčšiny Ázie, Austrálie, Afriky či Južnej Ameriky. Inými slovami, nebeské divadlo si neužijú len v strednej a severnej Amerike. Aj obyvatelia Spojených štátov amerických však v tento deň zrejme upriamia svoj pohľad na Mesiac. Čiastočné zatmenie Mesiaca totiž prichádza v deň 50. výročia štartu legendárnej misie Apollo 11, ktorej sa podarilo vystúpiť na povrch mesačnej krajiny.

Foto: Čiastočné zatmenie Mesiaca (Archív TASR/AP)

Ak si myslíte, že čiastočné zatmenie Mesiaca nie je až taká zaujímavá udalosť, mali by ste si to ešte raz celé premyslieť. Podľa českého portálu astro.cz totiž Zem v noci zo 16. na 17. júla zatieni asi 65% povrchu Mesiaca. Celé divadlo by malo pritom trvať približne tri hodiny. Mesiac bude na oblohu vychádzať prakticky so západom Slnka a presúvať sa bude južnou nebeskou klenbou až do skorých ranných hodín.

Foto: Reprofoto Stellarium

Podmienky na pozorovanie čiastočného zatmenia Mesiaca budú teda viac ako vynikajúce. Posledné, čo ich môže prekaziť, je počasie a zamračená obloha. Ak sa však všetko podarí na nočnej oblohe možno spozorujete aj Saturn, ktorý sa na oblohe bude nachádzať v pomerne malej vzdialenosti od Mesiaca, či o niečo vzdialenejší Jupiter.

Uložiť článok

Najnovšie články