Turci sa európskych sankcií nezľakli, v ťažbe budú pokračovať

TA3 TASR
16.7.2019 07:21

Ministri zahraničných vecí EÚ rozhodli o zavedení balíka sankcií voči Turecku za jeho ťažbu zemného plynu vo výlučnej ekonomickej zóne Cypru, ktorý je členskou krajinou EÚ. Turecko avizovalo, že chce pokračovať vo vrtoch napriek sankciám.

Rušia rokovania o leteckej doprave

Ministri vo vyhlásení ďalej uviedli, že vzhľadom na "pokračujúce a nové nelegálne vrty vykonávané Tureckom" prerušuje EÚ rokovania o dohode o leteckej doprave a vyzvali Európsku investičnú banku, aby "preskúmala" svoje pôžičky tejto krajine. Zároveň varovali Ankaru, že exekutíva EÚ pripravuje  dodatočné "cielené opatrenia" na potrestanie Turecka, ktoré začalo prístupové rokovania v roku 2005.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí však avizovalo, že chce vo vrtoch pokračovať napriek sankciám. „Rozhodnutia nebudú mať vplyv na odhodlanie našej krajiny pokračovať v aktivitách v oblasti uhľovodíkov vo východnom Stredozemí,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Ministerstvo ďalej uviedlo, že neschopnosť EÚ spomenúť tureckých Cyperčanov vo svojich rozhodnutiach „ukázalo, aká zaujatá je Únia v otázke Cypru“.

Vrty pri pobreží rozdeleného Cypru

Dve turecké lode sprevádzané vojnovými plavidlami začali v júni robiť prieskumné vrty pri pobreží etnicky rozdeleného Cypru. EÚ už predtým uviedla, že tieto vrty porušujú zvrchovanosť Cypru a medzinárodné právo. Podľa cyperských vládnych predstaviteľov Turecko neuznáva Cyprus ako štát a tvrdí, že mu patrí 44 percent výlučnej ekonomickej zóny tohto ostrova. Cyperskí Turci žijúci na severovýchode ostrova v medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republike požadujú pričlenenie ďalších 25 percent zóny.

Cyprus je etnicky rozdelený po tureckej invázii v roku 1974. Do EÚ vstúpil v roku 2004, ale plné výhody z členstva má len medzinárodne uznávaný juh ostrova. Turecko tvrdí, že chráni svoje práva a práva cyperských Turkov na ložiská uhľovodíkov v tejto oblasti. Cyperskí predstavitelia však obviňujú Turecko, že využíva cyperských Turkov na dosiahnutie svojho cieľa, ktorým je kontrola nad východnou časťou Stredozemného mora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok