Ľadovec A-68, Foto: ESA

A-68 pokračuje vo svojej púti do teplejších vôd.

Od Antarktídy sa odtrhol v roku 2017, odvtedy je pod prísnym dohľadom vedcov. Najväčší ľadovec na svete známy ako A-68 sa najskôr tváril lenivo, no potom sa v roku 2018 pohol dramatickou rýchlosťou. A pohyb pokračuje. Obrovská masa ľadu s dvojnásobnou rozlohou Luxemburska opustila vody Weddelovho mora a postupuje popri antarktickom pobreží. 

V ľadovcovom šelfe Larsen C sa najskôr objavili nekonečné a hlboké praskliny. Neskôr sa obrovský kus ľadu celkom odtrhol. Ľadovec A-68 s rozlohou približne 5 200 km² bol nejaký čas bez pohybu a potom sa začal otáčať. V roku 2018 zrotoval o 270°, potom narazil na silný morský prúd a ten ho odniesol o viac ako 250 km na sever.

Ľadovcový šelf Larsen C v júli 2017, Foto: European Space Agency [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Profesor Adrian Luckman sleduje pozorne ľadovec A-68 s pomocou satelitného monitorovania už od obdobia, kedy sa odtrhol od šelfu Larsen C. Pre BBC sa vyjadril, že napriek obrovskej hmotnosti a objemu je A-68 pomerne „svižný“. Je dlhý 160 km a hrubý približne 200 metrov. Podľa Luckmana tak pomer jeho rozmerov pripomína kreditnú kartu s hmotnosťou 1 bilióna ton. Pohyb ľadovca od jeho odtrhnutia zverejnil na sociálnej sieti Twitter.


S pomocou satelitu Sentinel 1 Európskej vesmírnej agentúry je možné sledovať pohyb antarktických ľadovcov aj teraz, keď je celý kontinent zahalený v niekoľkomesiacov trvajúcej tme. Ľadovec A-68 podľa Luckmana čaká rovnaký osud ako väčšinu antarktických ľadovcov. Postupne sa dostane do tzv. západného príhonu, čo je najväčší morský prúd na Zemi. Ten Antarktídu obteká v smere hodinových ručičiek a jej ľadovce vháňa do južných častí Pacifiku.

Oceánske prúdenie v okolí Antarktídy, Foto: NASA [Public domain], via Wikimedia Commons
Zo západného príhonu končí väčšina antarktických ľadovcov v oblasti neďaleko Južnej Georgie. Cesta sem podľa portálu LiveScience trvá ľadovcom s podobnými rozmermi ako A-68 približne 5 rokov. Masy ľadu sa potom v týchto teplejších vodách postupne rozpadajú na menšie časti a postupom času celkom miznú.

Uložiť článok

Najnovšie články