Pakistan otvoril svoj vzdušný priestor uzavretý po spore s Indiou

Pakistan dnes otvoril svoj vzdušný priestor pre všetky komerčné lety, uviedla s odvolaním sa na miestneho leteckého regulátora agentúra Reuters. Skončilo tým obdobie obmedzenia leteckej dopravy, ktorá Islamabad zaviedol koncom februára v reakcii na stupňujúce sa napätie s Indiou.

16.07.2019 08:15
debata

„S okamžitou platnosťou sa pakistanský vzdušný priestor otvára pre všetky typy civilných letov,“ uvádza sa na webovej stránke pakistanského úradu pre civilné letectvo. Začatie prevádzky, ktoré už bolo v minulosti oznámené, ale neuvedené do praxe, potvrdil Reuters aj nemenovaný činiteľ tejto inštitúcie.

Islamabad plne uzavrel svoj vzdušný priestor 26. februára po tom, čo India zaútočila lietadlami na výcvikový tábor teroristickej organizácie Džajš Muhammad ležiace na pakistanskom území.

Urobila tak v odvete za samovražedný atentát v indickej časti Kašmíru o necelé dva týždne skôr, pri ktorom prišlo o život 44 členov indickej polovojenskej polície. Oba štáty následne podnikli letecké údery za hranicami svojho územia a vzájomne sa obviňovali z narušovania vzdušného priestoru.

Čiastočné otvorenie pakistanských letísk nasledovalo po opadnutí najväčšieho napätia. Obmedzenia však naďalej postihovali cudzie letecké spoločnosti, ktoré pri medzinárodných letoch nemohli využívať pakistanský vzdušný priestor a opatrenia Islamabadu im kvôli dlhším trasám spôsobovalo komerčné straty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #letecká doprava