Desiatky ľudí využili program výkupu zakázaných zbraní

NETKY.SK • 13 Júl 2019, 09:49 • 2 min
Desiatky ľudí využili program výkupu zakázaných zbraní

WELLINGTON - Desiatky majiteľov zbraní z novozélandského mesta Christchurch v sobotu odovzdali svoje zbrane výmenou za peniaze. Spravili tak v rámci prvého z vyše 250 plánovaných výkupov zbraní, ktoré sú naplánované na Novom Zélande po tom, ako vláda zakázala viacero typov poloautomatických zbraní.

slovakia

left justify in out

Polícia podľa vlastných údajov v rámci akcie zaplatila 169 vlastníkom zbraní viac ako 430-tisíc novozélandských dolárov (v prepočte zhruba 382-tisíc eur). Peniaze im posielali priamo na bankové účty.

Novozélandskí zákonodarcovia v apríli schválili zákon, ktorým zakázali takzvané "zbrane vojenského typu". Spravili tak v reakcii na tragickú streľbu, pri ktorej biely austrálsky rasista v marci vo dvoch mešitách v Christchurchi zavraždil 51 ľudí.

 

obrazok


Vláda na účel výkupu zakázaných zbraní vyčlenila viac ako 200 miliónov novozélandských dolárov (178 miliónov eur). Mnohí majitelia sú však nespokojní s kompenzáciou, ktorá by mala v závislosti od stavu zbrane, dosiahnuť 25% až 95% jej ceny pred zdanením. Na základe amnestie majú pritom čas na ich odovzdanie do decembra.

Polícia predpokladá, že v krajine je minimálne 14-tisíc zbraní, ktoré nový zákon zakázal. Celkovo by malo byť na Novom Zélande milión až 1,5 milióna zbraní a 250-tisíc majiteľov zbraní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies