Šitiu konfekcie sa i naďalej venujú aj dlhoroční segmentoví matadori, časom sa však kapacita ich výroby, ako aj výkony dramaticky znížili.

Drastická redukcia

Počiatky spoločnosti Makyta siahajú do roku 1939, keď bola založená ako prvá slovenská továreň na odevy. Koncom 80. rokov zamestnávala päť a pol tisíc ľudí.

V súčasnosti má v dvoch výrobných prevádzkach v Púchove a Námestove dohromady tristoosemdesiat zamestnancov. Už len tieto dve čísla svedčia o tom, ako veľmi sa okresala odevná výroba na Považí.

„Sektor predstavuje pracovne vysoko náročné odvetvie, ktoré musí čeliť mimoriadne silnej konkurencii z nízkonákladových oblastí, s čím súvisí mzdová úroveň a následne zamestnanosť. Tá je kľúčovou otázkou súčasnosti,“ opisuje situáciu v odevnej výrobe predseda predstavenstva Makyty Marián Vidoman.

V textile a odevoch klesol počet zamestnancov medzi rokmi 1989 a 2017 o päťdesiatšesťtisíc osôb, v súčasnosti v ňom pracuje zhruba desaťtisíc ľudí.

Viac ako tretina vyrábanej odevnej konfekcie v Makyte pripadá na plášte a paletá, o niečo menej tvoria saká. „Pozitívny vývoj zaznamenávame v sortimente dresov pre firmu Isadore,“ hovorí M. Vidoman.

Matadorov drží výroba pre zahraničné módne značky

Makyta Zdroj: Maňo Štrauch

Podiel výroby pre

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa