Potulky po Istrii: 3 mestá, ktoré rozhodne stoja za návštevu

2019-07-16 00:00:01 |   |    | 

Pri cestovaní sa často stáva, že v nás niektoré miesta vyvolajú príjemne zvláštny pocit. My sme na vlastnej koži zistili, že polostrov Istria takýchto významných momentov ponúka niekoľko. Tieto tri mestá rozhodne stoja za návštevu.



 

Istrijský polostrov má bohatú históriu. Po prvej svetovej vojne bola Istria známa ako taliansky región, no na konci druhej svetovej vojny sa stala súčasťou Juhoslávie. Ako už vieme, v súčasnosti je súčasťou Chorvátska, no Taliansko je tu stále v značnej miere cítiť - mnohí miestni, ktorí tu žijú, sú dokonca Taliani. Polostrov je ideálnou voľbou, ak chcete zažiť pokojnú dovolenku plnú chutných jedál, ochutnávok vín alebo prechádzok po prekrásnych kamienkových plážach, no tiež je skvelou voľbou pre tých odvážnejších, ktorých láka napríklad paraglajding, parasailing či cyklistika. Letecká spoločnosť Croatia Airlines navyše ponúka lety nielen z Prahy, ale aj Viedne, takže môžete zvoliť pohodlnejší a rýchlejší spôsob dopravy ako je auto či autobus. Let do Záhrebu trvá napríklad iba 55 minút.  

 

Rovinj

Ak vás tlačí čas, návštevu Rovinju môžete absolvovať aj za jeden deň a stihnete pritom vidieť väčšinu z hlavných atrakcií, ktoré mesto ponúka. Staré Mesto je pomerne malé, takže sa dá ľahko a za krátky čas prejsť aj pešo. Ak však máte k dispozícii aspoň dva či tri dni, je to na spoznávanie priam ideálna doba. Rovinj je presne ten typ mesta, v ktorom budete mať pocit pohodlia. Okrem početných pamiatok ponúka aj množstvo reštaurácií, kaviarní a obchodíkov, ktoré po návšteve  pamätihodností príjemne zaplnia zvyšok vášho dňa.

Rovinj je tiež skvelým centrálnym bodom v prípade, že plánujete dlhšiu cestu po Istrii. Mnohé väčšie, ale aj menšie mestá sú odtiaľto jednoducho dostupné, vďaka čomu si môžete naplánovať niekoľko jednodňových výletov. Chorváti, ale tiež turisti dokonca Rovinj často označujú za perlu Istrie, ak nie všeobecne za klenot Chorvátska. Z turistov sa po jeho návšteve dokonca niektorí v meste napokon usadili (až 35% nehnuteľností vlastnia cudzinci) a k tomuto malému prímorskému mestečku prechovávajú neskutočnú lásku. Niet pochýb - Rovinj je v mnohých smeroch dokonalý.

Čo presne však môžete očakávať? Rovinj je bludiskom úzkych uličiek, schodísk a nádvorí a nechať sa unášať cestičkami a ísť, ako sa hovorí, „za nosom“, je najlepší spôsob, ako si vychutnať jeho čaro. Je to mesto, kde sa stretávajú biele kamenné budovy s farebnými fasádami. a je to najmä mesto, kde môžete cítiť vplyv benátskeho štýlu. Ak budete nasledovať pešiu zónu starého mesta, zavedie vás až na najvyššie miesto Rovinju - vrchol kopca, z ktorého je nielen krásny výhľad, ale kde sa tiež nachádza kostol sv. Eufémie. Priemerný návštevník vykráča na vrchol kopca, vychutná si pohľad na celé mesto a krásy kostola a potom sa vracia späť. Odvážlivci však zabojujú a vydajú sa na cestu neslávnymi dreveným schodmi vo vnútri kostola. Schody sv. Eufémie majú povesť, ktorá ich predchádza. Vŕzganie, nestabilnosť či krivoľakosť - to sú iba niektoré z charakteristík, ktoré schodisko vystihujú. Samotnú fotografiu schodov uvidíte hneď pri vstupe do kostola, aby ste si mohli predstaviť, čo vás prípadne čaká. Pri výstupe však treba počítať aj s miernym poplatkom, ktorý sa pohybuje do výšky 20 HRK.

Ďalšou zaujímavosťou kostola je sarkofág, ktorý sa v ňom nachádza. V ňom je uložené telo sv. Eufémie, patrónky mesta, po ktorej je pomenovaný aj kostol. Keď mala sv. Eufémia iba pätnásť rokov, bola zatknutá Diokleciánovými vojakmi, ktorí požadovali, aby sa vzdala kresťanstva.  Aj napriek mučeniu zostala verná Kristovi a keď ju hodili levom, ktoré ju napokon zabili, jej telo ostalo bez známky boja. Telo mučeníčky bolo kresťanmi zachované až do roku 620, kedy mesto zajali Peržania. Sarkofág s telom bol potom prenesený do Konštantínopolu a umiestnený v nádhernom kostole, ktorý na jej počesť postavil cár Konštantín. V roku 800 však  nastal ikonoklazmus a kresťania boli nútení pozostatky odstrániť. Sarkofág tak putoval po rôznych miestach a je ťažké povedať, kadiaľ jeho cesta viedla. Ľudia ale hovoria, že po veľkej búrke dňa 13. júla 800 sa mramorový sarkofág vynoril na hladine mora na pobreží Rovinju, odkedy sa v meste nachádza až dodnes. Známe nie sú ani bližšie historické údaje o živote tejto svätice, no vieme, že zomrela 16. septembra roku 304. Tento deň je aj v súčasnosti pre miestnych významný. V kostole sa stretávajú stovky ľudí aj s celými rodinami a uctievajú si pamiatku sv. Eufémie. Na hlavnom námestí sa dokonca  odohráva veľkolepá oslava s bohatým programom. Tradične jedlá na sviatok sv. Eufémie je baranina s kyslou kapustou a „fritule“.

Keď sa budete z kostolíka vracať, naskytne sa vám pohľad na ulicu lemovanú obchodmi, v ktorých si môžete zakúpiť jedny z najkrajších šperkov z tyrkysu a koralov, ručne vyrobenú keramiku a hlinené hrnce či iné suveníry, ktoré vám pripomenú vašu návštevu.

Čo sa týka ubytovania, vhodnou voľnou je Amarin Resort, ktorý sa nachádza iba 10 minút cesty autom od centra. Na výber máte z klasického hotela, apartmánov alebo kempingu. Náročnejší cestujúci môžu využiť novootvorený Grand Park hotel priamo v centre, z ktorého sa vám naskytne nádherný výhľad na celý Rovinj.

 

Motovun

Motovun je ďalšie z mnohých nádherných a zachovalých Istrijských miest, nachádzajúcich sa na samotnom vrchole hory. Mestečko je vhodné najmä pre návštevníkov hľadajúcich pokoj a autenticitu, ktorú rozhodne ponúka. Ako sme už spomínali, ak ste niekedy boli v Taliansku, mesto a jeho okolie sa vám bude zdať veľmi podobné. Dôvodom je, že Istria a ďalšie časti Chorvátska boli kedysi pod benátskou nadvládou a práve Motovun je skvelým príkladom benátskej koloniálnej architektúry. Domáci dokonca stále hovoria plynulo taliansky, preto je možné, že budete počuť po celom regióne aj tento jazyk.

V Motovune nájdete niekoľko veľmi zachovalých pamiatok, ako je napríklad zvonica z 13. storočia alebo kostol, ktorý bol postavený v 17. storočí. Mesto bolo v dávnych dobách chránené múrmi, ktoré zahŕňali deväť brán a sedem veží, pričom obývané bolo Keltmi, Rímanmi a Benátčanmi. Dnes je domovom približne tisíc obyvateľov.

Aj napriek neveľkej rozlohe sa v meste odohrávajú zaujímavé udalosti. Mnohí by to nečakali, no okrem toho, že je Motovun krásnym stredovekým mestom, ktoré si stále zachováva svoju atmosféru, je tiež jedným z hlavných miest pre paraglajding! V ponuke sú aj tandemové lety, pri ktorých sa vám naskytne nádherný výhľad na celú Istriu. Cena takéhoto letu sa pohybuje približne na 700 HRK. Ak ale nie ste fanúšikom športov a máte radšej kultúru, rozhodne návštívte Motovun v júli, kedy sa mesto stáva dejiskom 5-dňového filmového festivalu, v rámci ktorého sa premietajú medzinárodné filmy z celého sveta. Symbolom festivalu je lodný propeler podľa jeho vynalézcu Josefa Ressela, ktorý v Motovune istú dobu žil.

V neposlednom rade sú tiež v meste rozšírené hľuzovky, alebo ako miestni hovoria – tartufi. Mnohé obchody sú špecializované práve na túto vyhľadávanú pochúťku, preto ak ste milovníkom hľuzoviek, určite si prídete na svoje. Ak však túžite po autentickejšom zážitku, pri ktorom si môžete hľadanie aj vyskúšať, určite navštívte rodinu Karlić, ktorej usadlosť sa nachádza v obci Paladini iba 15 kilometrov od Motovunu. Ak ste sa s nimi ešte nestretli, hľuzovky a pokrmy z nich môžete ochutnať napríklad v reštaurácii Konoba Mondo, ktorá je jednou z najlepších reštaurácií v meste. Chutné pokrmy, ktoré ponúka, sú vyrobené výlučne iba z miestnych surovín.

 

Pula

Pula sa nachádza v tesnej blízkosti Rovinju, iba približne 45 minút od mesta na juh pozdĺž pobrežia Jadranského mora. Vhodná je preto aj na poldenný alebo celodenný výlet. Na cestu môžete využiť vlastný automobil, alebo si zarezervovať taxík, no pohodlným a jednoduchým spôsobom, ako mesto navštíviť, je aj využitie verejnej hromadnej dopravy. Medzi oboma mestami premáva denne viacero autobusov.

Podobne ako Rovinj, aj Pula bola kedysi Rimanmi ovládaným mestom a dokonca slúžila ako akési administratívne centrum Istrie. V dnešnej dobe sú dôvodom návštevy pre mnohých turistov dobre udržiavané rímske ruiny. Hlavnou atrakciou mesta a povinnou zastávkou pri návšteve Puly je obrovský amfiteáter. Je šiestym najväčším svojho druhu na svete a jednou z najzachovalejších rímskych arén, ktorú nájdete. Tento amfiteáter bol postavený v roku 27 pred n.l. a je rovnako starý ako Koloseum v Ríme. Stavba má takú historickú hodnotu, že počas druhej svetovej vojny ľudia zvažovali jej demontáž a premiestnenie do Talianska. Amfitéater je dostupný aj zvnútra, pričom v chodbách arény sa nachádzajú malé výstavy a pod samotnou arénou sú uložené zachovalé pracovné pomôcky, ktoré sa v tejto dobe využívali. Vstupné pre dospelého návštevníka stojí 50 HRK. Ak túžite po jedinečnom zážitku, odporúčame navštíviť amfiteáter počas jedného z mnohých koncertov, ktoré sa v ňom konajú. Spojenie miesta s takouto bohatou históriou a hudby je neopísateľné.

Keď si dôkladne prezriete amfiteáter, pokračujte uličkou vedúcou do centra. Prejdite cez víťazný oblúk rodiny Sergi a potom jednoducho nasledujte úzke, zaoblené uličky starého mesta. Ďalšie miesto, na ktoré počas prechádzky narazíte a určite by ste si ho mali pozrieť, je hlavné námestie Fórum. Námestie bolo už v minulosti srdcom mesta a aj dnes je pre turistov jednou z najvyhľadávanejších atrakcií. Nájdete tu náboženskú, administratívnu a aj obchodnú tvár Puly. V severnej časti námestia si môžete všimnúť chrámy, ktoré boli zasvätené Jupiterovi, Juno a Minerve. Dnes je viditeľná len zadná stena týchto chrámov, kým jeden ďalší chrám - Augustov - zostal úplne zachovaný. Postavený bol za vlády prvého rímskeho cisára Augusta. Ak chcete navštíviť niektoré z najzaujímavejších miest v Pule, ale zároveň chcete ušetriť peniaze, využite Pula Card. Karta poskytuje vstupenky na 6 atrakcií a pamiatok, ktorými sú amfiteáter, Augustov chrám, Zerostrasse tunely, Historické a námorné múzeum Istrie a galéria a múzeum súčasného umenia Istrie. Pre dospelých stojí 90 HRK a pre študentov a deti 40 HRK.

Ďalším zážitkom, ktorý môžete v Pule absolvovať, je plavba loďou. Najobľúbenejšou destináciou na lodný výlet je Národný park Brijuni, ktorý zoskupuje 14 malých ostrovov ležiacich v Jadranskom mori. Na ostrovoch sa nachádza niekoľko archeologických a kultúrnych pamiatok a hoci vstup do parku býval voľný, v dnešnej dobe sa musíte pripojiť k niektorému z oficiálnych výletov, ktoré organizuje park alebo miestne turistické agentúry.

 

Autor: © Zoznam/Patrícia Varačková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autorka

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa