Denník N

Peter Velits: Otázky, či raz Sagan vyhrá Tour, mi zmysel nedávajú. Pri Alaphilippovi je to iné

Peter Velits. Foto N - Peter Kováč
Peter Velits. Foto N – Peter Kováč

Peter Sagan po desiatich etapách Tour de France vedie bodovaciu súťaž, žltý dres vlastní Julian Alaphilippe a z favoritov na celkové víťazstvo sú na tom najlepšie jazdci tímu Ineos Geraint Thomas a Egan Bernal. Úvodné dni Tour hodnotí bývalý profesionálny cyklista PETER VELITS.

Peter Sagan na tohtoročnej Tour vyhral etapu a vedie bodovaciu súťaž s náskokom 62 bodov. Ako zatiaľ vnímate jeho výkony?

Zo začiatku sezóny ho sprevádzali otázky, či je vo forme a či sezóna bude alebo nebude dobrá. Úvahy o zlej sezóne však boli trochu predčasné. Už na Okolo Švajčiarska ukázal, že na tom zrejme bude veľmi dobre, ani raz nechýbal v šprinte, čo platí aj na Tour de France.

Vyhral aj etapu, takže z neho spadol stres. Bodov má dosť a v bodovacej súťaži sa poradie mení len za ním. Zvláda to s veľkým prehľadom a výkonnostne je na tom veľmi dobre. Jediný problém by mohol nastať, ak by náhodou mal pád alebo by prišlo nejaké ochorenie.

Tohtoročná Tour je špecifická nízkym počtom úplne rovinatých etáp. Dominoval by aj v prípade, ak by Tour bola rovinatejšia?

On v tom šprinte vždy je. Samozrejme, vyhovujú mu náročnejšie šprinty, ale nejde svoju prvú Tour. Zažil rôzne profily – niekedy bola Tour viac rovinatá, inokedy kopcovitá, ale vždy, keď dokončil, zelený dres získal. Aktuálne mu vyhovuje, že mu v úvodzovkách stačí šprintovať v záveroch, ale aj ak by boli etapy viac rovinaté, prispôsobil by sa tomu a bojoval by o zelený dres inak. Možno by musel zbierať viac bodov na prémiách, ale zvládol by to.

V stredu po prvý raz v kariére vyhral na Tour etapu, ktorá zahŕňala dve stúpania druhej kategórie. Prekvapilo vás, že víťazstvo dosiahol práve v tomto teréne?

Práveže vôbec nie. Bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Rozhovory

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie