Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bratislavskú Zoo náhle uzavreli. Hľadali mláďa leoparda
Zdielať na

Bratislavskú Zoo náhle uzavreli. Hľadali mláďa leoparda

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V pondelok museli náhle uzavrieť bratislavskú Zoo. Hoci Zoo bola podľa oficiálnej informácie zatvorená z technických príčin, podľa denníka SME bola príčinou hľadanie mláďaťa leoparda vo výbehu.

Ako prvý o situácii v bratislavskej ZOO informoval denník SME. Podľa informácií TV JOJ sa malá Elyia schovala v korunách stromov a zaplietla sa do pletiva. Aby zoologickí technici dostali mláďa späť k mame, museli bratislavskú ZOO uzavrieť. 

"Je to mladá samička, ktorá je veľmi hravá a samozrejme zvedavá, tak ako aj deti. Skúša, čo, kde by nové preskúmala. Dostala sa vysoko na strom, kde sú aj rôzne zábrany. Ešte nikdy sa po tom strome nevyšplhal žiadny leopard vtka vysoko," uviedla Silvia Pirošková, vedúca ZOO Bratislava. "Zakliesnila sa tam a nevedela sa vrátiť späť. Snažili sme sa ju všetkými možnými spôsobmi nalákať späť k matke, ktorá ju volala dole," dodala Pirošková. 

TV JOJ

Priame nebezpečenstvo nehrozilo

Zoologická záhrada má v prípade úniku zvierat jasne stanovené postupy. "Máme internú smernicu o postupoch, ako aké kroky urobiť pri úniku nebezpečného zvieraťa. Priame nebezpečenstvo ani návštevníkom ani našim zamestnancom nehrozilo. Z preventívnych dôvodov vždy musíme uzatvoriť zoologickú záhradu, návštevníkov požiadať opustiť priestory. To je vlastne prvý a zásadný krok, keby sa čokoľvek zhoršilo v tej danej situácii, aby neboli ohrození," uviedla Pirošková. V tomto prípade ľuďom ale nehrozilo žiadne nebezpečenstvo. 

Mláďa leoparda bolo po úniku v dobrom zdravotnom stave. "Trošku je vystresovaná, pretože bola niekde, kde nemala byť. Hneď, ako sa vrátila k svojej matke, tak zožrala svoju porciu mäsa, takže ten stres u nej netrval veľmi dlho a tvári sa veľmi pokojne," dodala Pirošková.

Leopard cejlónsky

Patrí do radu šeliem a dorastá až do dĺžky 95 až 167 centimetrov. Hmotnosť sa pohybuje od 30 do 80 kilogramov a v zajatí sa môže dožiť až 23 rokov. Väčšinou sa vyskytuje v tropických lesoch Srí Lanky a žije samotársky, niekedy v pároch alebo malých skupinách. 

Pozrite si hru malého leoparda:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy