Foto: Michal Augustini/ Tatiana Kondelová

To najlepšie z gastra na festivale Pohoda.

Skvelým spôsobom ako oslavovať letné dni, je hudba a oddych a o to lepšie, keď sa to všetko spojí do jedného hudobného festivalu. Hoci pri oddychovej činnosti, akou je počúvanie príjemnej muziky, nevyvíjame fyzicky náročnú aktivitu, aj tak potrebujeme dostatok energie.  Niekomu možno stačí získavať energiu z vlnových dĺžok zvonivých tónov a priateľskej atmosféry rozplývajúcej sa v časopriestore, my — obyčajní ľudia, potrebujeme hmatateľné jedlo. A pokiaľ sa dá, tak to najchutnejšie.

Na Pohode, slovenskom najväčšom hudobnom festivale, sa to nielenže dá, ale stalo sa pravidlom, že tu dostanete to najlepšie zo slovenského streetfood gastra.

Ponuka jedál na tomto festivale nie je len veľmi pestrá, ale aj dostatočne chutná. Môžete tri dni stanovať na letisku bez vlastnej, často špeciálne upravenej stravy a nemusíte sa v ničom obmedzovať. Naje sa tu vegeterián, vegán aj milovník mäsa, dokonca aj alergik na lepok či laktózu. A aj ten, kto deň začína ovsenou kašou alebo chia pudingom, k obedu musí mať teplú polievku, ku káve sladký koláč, na večeru ľahký šalát alebo aj famózne hranolky s ešte famóznejšou majonézou.

23. ročník festivalu Pohoda bol aj pre jej gastro opäť silným ročníkom plným zaujímavých lokálnych subjektov — od stálych, takmer každoročných prevádzok až po nováčikov. Ochutnali sme menej známe jedlá a vybrali sme z nich tie najchutnejšie tak, aby sme vyskladali pestré celodenné menu počnúc raňajkami, obedom, olovrantom, večerou a nočerou (neskorá nočná večera, keď ťa prepadne náhly hlad).

Raňajky

Foto: Tatiana Kondelová

Ráno sme začali sladko. Odkiaľ lepšie nabrať rýchlu energiu ku prednáškam a workshopom, po náročnej noci prebdenej pri koncertoch ukončenými vítaním slnka, ako z čokoládového chia pudingu od Lunter Bistra? Hoci Lunter je už stálicou Pohody a myslím, že ho netreba predstavovať, takéto raňajky si môžete dať len tu. Veľkou výhodou týchto raňajok je, že si ich môže dopriať aj vegán, alergik na laktózu i lepok. Nevtieravo sladký sójový nápoj s chia semienkami, horkou čokoládou a lesným ovocím chutí výborne. Okrem toho je osviežujúci nielen kvôli kyselkavému lesnému ovociu, ale aj vďaka tomu, že je chladený, čo je v každé pohodové ráno veľmi príjemným osviežením.

Obed

Foto: Tatiana Kondelová

Teplý hrachový krém s kokosovým mliekom od Papaj. Papaj je čerstvo nová prevádzka, ktorú ste doteraz nemohli stretnúť nikde inde, pretože v tomto pútavom žltom vozíku sú len veľmi krátko a Pohoda bola pre nich prvým miestom, kde varili. Ich jedlá sú vegánske, plné zeleniny a chutia výborne. Ich menu sa navyše každý deň striedalo, čo je na trojdňovom festivale vždy vítané. Hrášková polievka bola jemne krémová, hustá a dokázala dostatočne zasýtiť. Hrášok bol pripravený ‚Al Dente‘ – akurát mäkký, akurát tvrdý. Veľmi dobrá voľba.

Foto: Tatiana Kondelová

Okrem toho, že Papaj chutí veľmi dobre, za nás vyhrávajú aj prvé miesto za najkrajšie vizuálne spracovanú prevádzku. Tento žltý karavan bol ako ligotavý šperk uprostred všedných stánkov.

Foto: Tatiana Kondelová

Nám, deťom hamburgerov, by to na festivale bez hamburgeru nielen nešlo a ani nechutilo. Lepenec od Hiadlovec – vidiecke zážitky, sa nevolá hamburger a vlastne ním ani nie je, ani tak nechutí, no napriek tomu chutí dokonalo. Dalo by sa povedať, že je to slovenský farmársky hamburger, ktorý obsahuje suroviny z farmy, kde si ich aj sami vyprodukujú. Je menší, žemľa nie je klasicky nasladlá, je viac tuhšia, no chutná a zaujímavá. Mäso je perfektne šťavnaté a ochutené, spolu s domácim poloroztopeným syrom a cesnakovým dressingom je to mega kombo harmónie chutí. Jednoznačne najlepšie jedlo celej Pohody, ktoré sme degustovali.

Foto: Tatiana Kondelová

Aj keď Hiadlovsky lepenec nie je v ponuke s hranolkami, k hamburgeru — tak, ako ho máme radi my — patria. Priniesli sme si preto k nemu tie od Bramm a pre nás to jednoznačne vyhrali. Chutia ako pravé belgické a dokazujú, že aj hranolky môžu byť plnohodnotným jedlom a nemusí ísť len o prílohu k dobrému hlavnému menu. Sú naozaj zemiakové a správne chrumkavé, môžete si ich dať aj s mäsovou ‚omáčkou‘ alebo len s majonézou. My odporúčame kari majonéza, ktorá chutí perfektne!

Foto: Tatiana Kondelová

Bramm sme si objednali aj ako samostatné jedlo – hranolky s mäsovou orientálnou omáčkou. Mäso bolo veľmi jemné, rozpadávalo sa, bolo výborne ochutené a spolu s fantastickými hranolkami to bola jedna fantázia.

Večera

Foto: Tatiana Kondelová

Pokračujeme orientálnou večerou, počas ktorej bolo našou chutnou voľbou Nomad Bistro, ktoré je ľuďom pravdepodobne viac známe. Ich Chicken tikka masala je veľmi chutná, šťavnatá, no dostatočne hustá. Je dobre okorenená, chute sú výrazné a zároveň zaujímavo vyvážené. Pečené zemiaky ako príloha robia z tohto jedla tak trochu viac festivalovú pochúťku, ale zároveň možno aj zaujímavejšiu pre viacero ľudí, hoci nám sedí dobre ryžová klasika.

Dezert alebo nočera

Foto: Tatiana Kondelová

Legendárne buchty Zbojská a ich škvarkovo slivková hviezda. Teda, nám sa ušiel už len jej čisto slivkový variant, pretože škvarky došli. Niet sa ale čomu čudovať, pretože buchty v tejto prevádzke išli na odbyt ako teplé rožky (či skôr ako teplé buchty). Na legendárnej chuti to však nič neubralo. Nočera sa z tohto dezertu stala preto, lebo dostať sa k nej počas dňa bolo pre nás takmer nemožné. Obrovský záujem o tieto buchty z nich robili zároveň najnedostupnejšie jedlo celej Pohody. V akomkoľvek čase počas dňa ste si ich prišli vychutnať, museli ste si vyčkať nekonečný rad vytvárajúci sa pred ich stánkom, čo ale zároveň svedčí o tom, že zachutia naozaj každému. Chrumkavá zvonku, jemná a nadýchaná uprostred, plnená sladkým lekvárom. Ich vôňa a chuť vás totálne presvedčia, že ide o legendu!

Foto: Tatiana Kondelová

Takto vyzeral nikdy nekončiaci rad pred malým stánkom Legendárnych buchiet, ale ani ten však neodrádzal ľudí. Počkať na dobré a legendárne sa oplatí.

Keď sa spojí chutné jedlo, kvalitná hudba, priateľská atmosféra, je to akoby záruka pohody. Tohtoročná Pohoda nám chutila!

Uložiť článok

Najnovšie články