V Tatrách tragicky zahynul maďarský horolezec
15.7.2019 17:53
akt. 14.07.2020 06:13

V Tatrách tragicky zahynul maďarský horolezec

Uložiť článok
Maďarský horolezec neprežil pád z jedného zo štítov vo Vysokých Tatrách.

Horských záchranárov dnes ráno krátko po 07:00 zalarmoval telefonát na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby (HZS) 18 300. Nahlásili im pád horolezca spod Kolového štítu smerom do Kolovej doliny. 

Jeho spolulezec požiadal o pomoc prostredníctvom Aplikácie HZS s tým, že sa nachádza na hrebeni, približne 50 metrov pod vrcholom Kolového štítu. Súbežne s hovorom tak záchranári HZS mali k dispozícii aj presné GPS súradnice miesta nehody.

O súčinnosť požiadali posádku leteckých záchranárov z Popradu. Priamo k postihnutým sa nebolo možné pre zlú viditeľnosť a silný vietor zo vzduchu dostať. Postupne boli z heliportu v Starom Smokovci do Červenej dolinky, keďže inde to pre nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné, vrtuľníkom VZZS vyvezení dvaja záchranári HZS.

K horolezcovi už pokračovali pozemne. Zo Starého Smokovca smerovala na miesto nehody ďalšia skupina záchranárov HZS. „Žiaľ, 40–ročný horolezec pri približne 250 metrovom páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom,“ skonštatovali horskí záchranári.

Telesné pozostatky potom v súčinnosti s Letkou Ministerstva vnútra SR letecky transportovali k Chate pri Zelenom plese a odtiaľ terénnym automobilom HZS do Ždiaru. Tam ich odovzdali policajtom. S druhým horolezcom záchranári HZS zostúpili na chatu.

8fotiek v galérii Záchranná akcia vo Vysokých Tatrách – 15. júla 2019 Zdroj: HZS
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Tatry
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.