Rastúci vplyv smartfónov a sčasti aj konkurencie (PSP a Vita) vyvolal nový tlak na segment handheldov. Nintendo DS v rokoch 2004 až 2012 ešte naplno ťažilo z brilantného nápadu dvoch displejov a dotykového hrania. Spočiatku ho ohrozil prvý handheld Sony, no napokon bitku vyhralo Nintendo, ktoré predalo 155 miliónov „déesiek“.

Ani jeho nástupcovi sa nedarilo zle. V rokoch 2011 až 2019 predalo takmer 80 miliónov Nintendo 3DS, čo je síce iba polovica oproti predchodcovi, no na pomery predaja konzol to bolo výborné číslo. Na druhej strane, v USA, Európe i Japonsku rastie vplyv smartfónov a Nintendo má čoraz ťažšiu situáciu.

Preto vládla skepsa, či Nintendo predstaví nástupcu DS a 3DS. S príchodom konzoly Switch v roku 2017 a jej duálneho konceptu (dá sa hrať doma vo vyššom rozlíšení alebo na cestách) sa zdalo, že Ninty už ďalší handheld nemusí potrebovať. Minulý týždeň sa táto teória potvrdila.

Namiesto nového handheldu... nový Switch

Základný Switch sa predáva za 299 eur, čo je pomerne vysoká suma, lebo handheldy stáli polovicu. Preto muselo Nintendo hľadať cestu, ako znížiť cenu, ale zároveň si neohroziť hodnotu pôvodného modelu už po dva a pol roku, lebo stále dosahuje výborné predaje.

V Nintende sú majstri revízií, takže si predstavili cieľovú skupinu (napríklad deti do 10 rokov, ktoré budú hrať Zeldu a Pokémonov na prázdninách), ktorej prispôsobili novinku Switch Lite.

Z pôvodného Switchu si berie iba jednu líniu – handheldovú. Všetko, čo patrí do obývačky alebo rozširuje dizajn konzoly, bolo odstránené v prospech hrania na cestách.

Switch Lite tak nemá 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa