Denník N

Dovolenka na Mesiaci, apartmán na Marse. Čoraz bližšia vízia

Predstavte si, že si vyberáte dovolenku a medzi destináciami je Mesiac. Alebo v ponukách realitných kancelárií figuruje aj apartmán na Marse. Je to pre vás sci-fi? Je zopár ľudí na Zemi, ktorí tvrdia, že nie nadlho.

Prvé kolonizačné posádky by mali pristáť na Mesiaci do piatich rokov, na Marse do šiestich. Tak to plánujú dvaja miliardári, ktorým patria súkromné vesmírne spoločnosti.

Jeff Bezos, majiteľ BlueOrigin a zároveň aj Amazonu, si brúsi zuby na budovanie základne na Mesiaci a plánuje tam aj ťažbu vzácnych zdrojov.

Elon Musk, zakladateľ SpaceXu a automobilky Tesla, chce na Marse postaviť mesto.

NASA plánuje projekt Artemis a s ním návrat astronautov na Mesiac. Chce vybudovať stanicu, ktorá bude obiehať okolo Mesiaca, odtiaľ ho skúmať a podnikať lety do hlbšieho vesmíru. Podľa tohto plánu by sa ľudia z tejto stanice mohli dostať na Mesiac v roku 2024.

Tretí miliardár Richard Branson takisto plánuje poslať ľudí do vesmíru. Koncept mu ešte v roku 2014 narušila nehoda, pri ktorej zomrel aj jeden pilot. V týchto dňoch však oznámil, že jeho spoločnosť Virgin Galactic posilnená ďalším investorom chce do konca roka vstúpiť na burzu s hodnotou 1,5 miliardy dolárov.

Muskove príliš ambiciózne plány

Let na Mars je jednoznačne najzložitejší projekt, do ktorého sa ľudstvo kedy pustilo.

Podľa predchádzajúcich projektov SpaceX vieme, že si vyžadovali v priemere dvaapolkrát viac času, ako Musk predpokladal. Z tridsiatky projektov, ktoré mal SpaceX naplánované, ich meškalo 15, každý v priemere 700 dní. Štart ich prvej rakety bol naplánovaný na rok 2003, podaril sa o 5 rokov neskôr.

Napriek tomu sa už SpaceX stali spoľahlivým partnerom pre svojich zákazníkov, medzi ktorých patrí NASA, telekomunikačné spoločnosti či americká armáda.

Musk začiatkom roka ohlásil

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vesmír

Ekonomika, Veda

Teraz najčítanejšie