Za Slovensko bude o Európske filmové ceny bojovať tento dokument

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 16:05 • 2 min
Za Slovensko bude o Európske filmové ceny bojovať tento dokument

BRATISLAVA - Slovensko bude na Európskych filmových cenách v kategórii dokumentárny film reprezentovať "Dobrá smrť" od režiséra Tomáša Krupu.

slovakia

left justify in out

Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberali kandidáta na ocenenie spomedzi majoritných slovenských filmov. "Európska filmová akadémia v tomto roku rozšírila podmienky, ktoré film prihlasovaný na Európsku filmovú cenu musí spĺňať. Z tohto dôvodu SFTA vyberala len v kategórii dokumentárnych filmov," vysvetlila Silvia Dydňanská zo SFTA.

 

V kategórii dokumentov sa stretli víťaz národnej filmovej ceny Slnko v sieti pre najlepší dokumentárny film za rok 2018 "Posledný autoportrét" (réžia Marek Kuboš), príbeh rómskeho zoskupenia Gypsy Band Lomnické Čháve s názvom "Kapela" (réžia Ladislav Kaboš) a životopisný film "Dobrá smrť" (réžia Tomáš Krupa), uvedený do kín v marci 2019.

 

 

Na základe hlasovania akademikov posiela SFTA do boja o Európske filmové ceny film Dobrá smrť. Protagonistkou autobiografického príbehu je nevyliečiteľne chorá Angličanka Janette s diagnózou svalovej dystrofie, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne. Preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr, než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní.

 

 

Dokument o ceste za smrťou získal Cenu poroty Českej súťaže na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet 2019. V poradí 32. ročník slávnostného odovzdávania Európskych filmových cien sa uskutoční 7. decembra v Berlíne. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies