Toto jedlo zredukuje potenie aj počas najväčších horúčav

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 13:30 • 2 min
Toto jedlo zredukuje potenie aj počas najväčších horúčav

Ak vás trápi nadmerné potenie počas letných mesiacov, skúste mierne zmeniť životosprávu!

slovakia

left justify in out

Potenie je absolútne prirodzené, je to spôsob, akým sa telo ochladzuje. Najmä v letných mesiacoch však mnohých trápi natoľko, že obmedzuje ich každodenný život. Ako si s týmto nepríjemným problémom poradiť alternatívne, bez použitia chémie? Možno postačí aj malá zmena.

 

img

 

Pite dostatok vhodných tekutín

Počas horúcich dní by sme mali vypiť tri litre denne. Nie však sladených nápojov a káv, ale čistej neperlivej vody. Mimoriadne vhodný je pri nadmernom potení zelený čaj, ktorý nás nielen nakopne ale má tiež schopnosť neutralizovať zápach potu. Vyskúšajte aj čaj zo šalvie, tá zasa sťahuje potné žľazy. Vždy však dbajte na kvalitné sypané čaje.

 

Dôležitá vláknina

Vláknina má schopnosť očisťovať telo od škodlivín, vďaka čomu sa následne menej namáha a neprodukuje toľko tepla. Preto je vhodné do jedálnička zaradiť celozrnné potraviny a strukoviny, ktoré okrem iného obsahujú aj veľmi dôležitý vitamín B.

 

img

 

Ovocie a zelenina ako alfa a omega

V letných mesiacoch sa nám konzumácia ovocia a zeleniny aj prirodzene viac žiada. Obsahujú totiž množstvo minerálov a vitamínov, ktoré v teplách nadmerne strácame. Zároveň sú ľahké a nezaťažujú naše trávenie. Veľmi vhodné je konzumovať banány a melón. Banány dodajú dôležitý draslík, o ktorý nás potenie oberá, melón zasa vodu.

 

Horčík

Horčík (magnézium) je v tele veľmi dôležitým elektrolytom, ktorý podporuje správnu hydratáciu tela. Potenie nás o neho pripravuje, a tak je veľmi dôležité, aby sme ho vhodne dopĺňali. Okrem toho podporuje aj našu celkovú duševnú pohodu, takže ak sa nechcete potiť od stresu, zaraďte do svojho menu orechy, strukoviny či otruby. S lekárom alebo lekárnikom sa  môžete poradiť aj ohľadom kvalitného doplnku výživy vo forme tabliet.

 

Prejdite na olivový olej

Olivový olej je proti nadmernému poteniu veľmi vhodnou potravinou. Telo ho totiž dokáže ľahko stráviť, nemusí sa teda namáhať a následne prehrievať. Skúste teda klasický olej aspoň na leto nahradiť olivovým. Pozor, používať by sa mal najmä do studených jedál, pretože má nižší bod varu a  rýchlo sa prepaľuje. Vyprážaniu by sme sa však v lete mohli pokojne aj vyhnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona