ČLÁNOK




Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu antibyrokratického zákona
10. júla 2019

 Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu antibyrokratického zákona, ktorá ruší povinnosť predkladať úradom ďalšie potvrdenia a výpisy. V druhej vlne sa tak zoznam dokladov, ktoré si úrady získajú samy a nebude ich potrebné predkladať v listinnej forme, rozšíri o potvrdenie o daňových nedoplatkoch, nedoplatkoch na sociálnom poistení, na zdravotnom poistení, o potvrdenie o návšteve školy a o výpisy z registra mimovládnych organizácií a ich variácií. Celkovo tak ide o jedenásť potvrdení a výpisov.

Povinnosť predkladať uvedené dokumenty bude po podpise prezidentky zrušená už v tomto roku. V prípade dokladania potvrdení o návšteve školy a výpisov z registra mimovládnych organizácií od 1. septembra a pri ďalších troch potvrdeniach o nedoplatkoch z dôvodu prispôsobenia jednotlivých informačných systémov od 1. decembra. Celkovo tak budú fyzické a právnické osoby podľa štatistík z roku 2017 oslobodené od listinného dokladovania takmer dvoch miliónov potvrdení a výpisov, z ktorých väčšinu, až 1,2 milióna, predstavovali potvrdenia o návšteve školy.

Štát pritom na odbremenenie ľudí od podávania spomínaných výpisov a potvrdení vynaloží v tomto roku vyše šesť miliónov eur. Väčšina sa vykryje z rozpočtu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Aktuálny balíček zameraný na znižovanie byrokratickej záťaže je tak pokračovaním iniciatívy naštartovanej vlaňajším prijatím samotného zákona proti byrokracii. Už vtedy sa zrušila povinnosť predkladať výpisy z obchodného registra, živnostenského registra, katastra nehnuteľností a registra trestov ako povinné prílohy v listinnej podobe.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

8. 5. 2024

USD 1,074 0,002
CZK 25,036 0,022
GBP 0,861 0,003
HUF 388,880 0,170
CAD 1,478 0,005

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS