Domáci jogurt ako liek? Vyskúšajte náš recept

Michaela Klamová | 15. júl 2019
Domáci jogurt ako liek? Vyskúšajte náš recept

Telo potrebuje dobré baktérie, aby zostalo zdravé a v rovnováhe.

Pacientom s črevnými problémami sa zvyčajne neodporúča konzumácia mliečnych produktov. Pilotná štúdia doktora Manju Girish Chandrana, MBBS, z nemocnice Mary Breckinridge v Kentucky však tvrdí, že denná konzumácia domáceho jogurtu dokáže minimalizovať problémy pacientov so syndrómom dráždivého čreva. Jednoduché a lacné riešenie prekvapilo aj samotných výskumníkov.

Problémy s trávením? Dajte si jogurt

V štúdii, ktorá zahŕňala 189 pacientov, prišlo u 169 z nich k remisii (zmierneniu až vymiznutiu príznakov choroby), pri konzumácii jogurtu v množstve 2 − 3 šálky denne, počas šiestich mesiacov. Mnohí účastníci štúdie trpeli dlhé roky príznakmi syndrómu dráždivého čreva.

Na toto ochorenie doposiaľ neexistujú lieky, ktoré by adekvátne riešili jeho príznaky. Kultúry laktobacilov obsiahnuté v domácom bielom jogurte však pomohli až 89 % účastníkom štúdie k úľave od príznakov ochorenia. Na rozšírenom pokračovaní štúdie sa už pracuje, a vy si účinky pravidelnej konzumácie domáceho jogurtu môžete zatiaľ vyskúšať aj sami.

Recept na domáci jogurt:

POSTUP:

Prevarte tri litre mlieka po dobu 5 minút a nechajte ho vychladnúť. Do ešte vlažného mlieka pridajte jeden hrnček bieleho jogurtu s obsahom laktobacilov, ten poslúži ako štartér. Mlieko vložte na noc do rúry, no nezapínajte ju. Ráno uložte jogurt do chladničky. Vždy odoberte jeden hrnček ako štartér pre ďalšiu dávku. Jogurt môžete jesť čistý alebo s vločkami, ovocím, orechmi či si ho pridať do smoothie.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: