Ernő Rubik ani po slávnej kocke nerezignoval na ďalšie vynálezy

Maďarský architekt a dizajnér Ernő Rubik sa preslávil na začiatku 80. rokov, jeho šesťfarebná kocka si vtedy našla fanúšikov po celom svete.

15.07.2019 09:00
rubik Foto:
Rubikova kocka.
debata

Vynálezca, ktorý sa narodil 13. júla 1944, sa síce aj neskôr snažil prísť s podobným hitom, žiadny z jeho hlavolamov už ale slávu Rubikovej kocky neprekonal. Jej autora to ale nemusí mrzieť – už preto, že aj po štyroch dekádach patrí šesťfarebná kocka k populárnym hlavolamom.

Po nástupe počítačových hier a konzol na prelome 80. a 90. rokov sa síce zdalo, že mechanickým hračkám ako je Rubikova kocka odzvonilo, začiatkom 21. storočia ale aj vďaka internetu chytil tento na prvý pohľad jednoduchý hlavolam druhý dych. Na videoserveri Youtube sa začali objavovať záznamy s rôznymi stratégiami pre skladanie Rubikovho rébusu. O znovuobjavenie kocky sa zaslúžil tiež film Šťastie na dosah z roku 2006, v ktorom mal hlavolam v rukách Willa Smitha významnú úlohu.

Zložiť Rubikovu kocku pritom nie je vôbec ťažké, pri troche trpezlivosti to môže zvládnuť napríklad aj päťročné dieťa. „Aby ste boli schopní zložiť kocku, musíte byť do istej miery obdarení vedeckým spôsobom myslenia,“ povedal ale jej autor, ktorý sa dnes venuje propagácii svojho najslávnejšieho vynálezu – a tiež stráženiu patentových práv. Kocka sa totiž už od svojho uvedenia na svetový trh roku 1980 stala nielen terčom žalôb pre porušenie patentov, ale aj vzorom pre výrobu neautorizovaných kó­pií.

Na druhej strane je ale pirátstvo dôkazom úspechu maďarského hlavolamu. „Rubikovu kocku je možné použiť pri výučbe inžinierstva, pri výučbe matematiky, ale aj ako ukážku vzťahov medzi dizajnom, prácou inžinierov, matematikou a kreativitou,“ ocenil Rubikov vynález šéf vedeckého múzea Liberty Science Center v New Jersey. „Za to, že bola kocka úspešná, ja nemôžem, to sa jednoducho stalo. Sila úspechu ležala v kocke samotnej,“ povedal pritom – možno zbytočne skromne – jej autor.

Skladanie 54 farebných štvorčekov tak, aby vzniklo šesť rovnako farebných strán, sa pre niektorých ľudí stalo životnou výzvou. Matematici napríklad spočítali, že akokoľvek rozloženú kocku je možné zložiť maximálne na 20 ťahov. Často sa tiež organizujú súťaže na rýchlosť skladania a aktuálne rekord z vlaňajšieho novembra činí neuveriteľných tri a pol sekundy.

„Vážim si všetkých ľudí, ktorí ku kocke pristupujú s láskou a radi ju potom skladajú. Vďaka tým, ktorí chcú súťažiť, je ale kocka populárnejšia,“ zveril sa Ernő Rubik https://www.rubiks.com/en-us/about, ktorý ale nezatracuje ani ďalšie svoje vynálezy, hoci väčšinu z nich poznajú hlavne zapálení fanúšikovia hlavolamov. „To samozrejme neznamená, že tie ostatné nie sú dobré. Ak sa dobre pozriete, zistíte, že aj ony sú stále na trhu. Ale kocka ich všetky zatieňuje,“ dodal muž, ktorý vynašiel napríklad aj kedysi populárneho hada.

K technike mal rodák z Budapešti blízko odmala, jeho otec bol uznávaným leteckým konštruktérom a na konte mal napríklad veľmi úspešný klzák. „Keď som bol malý, mal som rád manuálne práce, šachové a matematické úlohy. Veľa vecí som odkukal od svojho otca,“ povedal raz. Vyštudoval architektúru a interiérový dizajn a začiatkom 70. rokov sa skúšal uplatniť ako architekt. Nakoniec ale spoznal, že lepšie mu ide učenie a začal učiť na Vysokej škole umeleckopriemy­selnej prednášať o konštrukciách a priestoru.

Narazil ale na „priestorovú slepotu“ študentov. Aby im pomohol trojrozmerný svet lepšie pochopiť, zostrojil kocku. Akademickú pôdu ale Rubikova učebná pomôcka čoskoro opustila a v roku 1978 – po troch rokoch príprav – sa objavila na maďarskom trhu, kde spôsobila senzáciu. Naozajstný boom ale zaznamenala, až keď sa výroby a distribúcie ujala americká firma Ideal Toy. Len v rokoch 1980 až 1982 sa vo svete predalo na sto miliónov kusov hlavolamu, ktorý z Rubika urobil slávneho a bohatého muža.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rubikova kocka #hlavolam #Rubik #šesťfarebná kocka