drevený stolik v záhrade
Galéria (8) Zdroj: istock.com

Aké záhradné práce vás čakajú v júli?

Obdobie dovoleniek a prázdnin nie je len o oddychu. Záhradka si vyžaduje svoje. Našťastie, práca v nej je pre mnohých z nás skvelým relaxom, nehovoriac o odmene v podobe vlastnej úrody. Na čo by sme počas júla nemali zabudnúť?

Galéria

zalievanie rastlín
jazierko v lese
nezrelé paradajky
fialové kvety
lesné jahody
zber úrody
drevený stolik v záhrade

Obdobie zberu, ale stále môžete aj sadiť

Dozrievajú viaceré plody, tešíme sa zo zeleniny, bobuľového ovocia. Dôležité je, zrelé plody zberať však čo najskôr – nenechávajte ich prezrieť, inak budú drevnaté alebo horké. Nadbytok úrody, ktorý neviete skonzumovať, ani uskladniť použite do kompostu. Pozornosť venujte zalievaniu, vyhnite sa však zalievaniu počas hodín, keď slnko najviac páli, radšej si privstaňte.

zber úrody
Zdroj: istock.com

Okrem zberu, ešte stále môžete zeleninu aj siať. Je ideálny čas na výsev fazule, neskoršieho šalátu, póru a reďkovky. Zasiať je možné ešte aj rukolu, koriander, kôpor.

Prečítajte si tiež:

Kalendár záhradkára: Júl v záhrade

Niektorí odborníci odporúčajú v lete prerezávať čerešne, slivky a broskyne – ako prevenciu pred ochoreniami a na podporu úrody. Odstráňte poškodené časti kríkov, stromov a plody. Vždy je lepšie mať menej úrody, ale zdravej ako viac nekvalitnej, poškodenej. Navyše, mladé stromy potrebujú na zrenie plodov energiu, ktorú by inak – ak by ste ich neostrihali – využili na rast.

Náš tip: Naďalej strihajte bočné výhonky paradajok, aby ste podporili úrodu. Ak rastú viac, ako je vhodné, regulujte aj ich výšku. Inak zbytočne strácajú živiny, čo sa prejaví na chudobnejšej úrode. Doprajte im tekuté hnojivo s vysokým obsahom draslíka.

zalievanie rastlín
Zdroj: istock.com

Aj o trávnik sa treba starať

V mnohých záhradkách je trávnik stredobodom, miestom relaxu pre celú rodinu, vrátane domácich miláčikov. Aby bol stále krásny, potrebuje dostatok vlahy a výživy. Prihnojte ho a v horúcich dňoch zdvihnite nože na kosačke vyššie – nekoste ho úplne nakrátko. Tak si lepšie udrží vlhkosť a bude zelenší. Neprepadajte panike ani vtedy, ak trávnik zhnedne, keď príde dážď jeho krása sa vráti.

fialové kvety
Zdroj: istock.com

Prestrihajte trvalky

Skoro kvitnúce trvalky sa oplatí počas júla prestrihať. Vďaka tomu vyženú nové lístky a vy sa dočkáte aj neskorších letných kvetov. Podporte ich rast dostatkom vody a živinami. Môžete vyskúšať hnojivo na paradajky. Rast nových kvetov povzbudíte i tým, že zrežete existujúce, a to hneď ako začnú strácať farbu. Navyše, vtedy vám ešte na pár dní môžu skrášliť domácnosť.

lesné jahody
Zdroj: istock.com

Kontajnerové rastliny

Rastliny, ktoré máte zasadené v kontajneroch, potrebujú zalievanie prakticky bez ohľadu na to, či pršalo alebo nie. Odstraňujte staré a suché časti, aby si tu nenašiel svoje miesto škodlivý hmyz a huby.

zelený trávnik
Zdroj: istock.com

Záhradné jazierko

Rybníky a záhradné jazierka potrebujú taktiež ochranu. Vždy čo najskôr odstraňujte plávajúce zožltnuté listy, pretože hniloba môže znížiť kvalitu vody. Sieťkou a prípadne aj hrabľami vyčistite hladinu, odstráňte burinu a doplňte vodu, ktorá sa v lete rýchlo vyparuje. Najlepšia je na tento účel dažďová voda, pretože chémia z vody vo vodovodov môže narušiť rovnováhu živín v jazierku. Vyčistite filtre a čerpadlá.

Prečítajte si tiež:

Jednoduché tipy ma skrášlenie letnej záhrady

nezrelé paradajky
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

  1. Kijola says:

    Prosím Vás čo robíte s nadbytkom zeleniny a ovocia vo vašej záhrade? Ja sa zamýšľam nad domácimi džemami a šťavami ale nemám zatiaľ robota – ani odšťavovač ani mixér. Je nejaký ozaj dobrý odšťavovač, ktorý zvládne mrkvu, cviklu, jablko chcela by som byť takou šik trendy bio maminou 🙂

    1. bibsy says:

      TERAZ AKURÁT SOM DOODŠŤAVOVALA NA ZAJTRA DO ŠKOLY DEŤOM CVIKLOVO-POMARANčOVO-MRKVOVÚ ŠŤAVU A MáM K TOMU ORAVU OS 111 A JE VELMI DOBRY DOKONCA AJ UMYVANIE ZABERA LEN PAR MINUT

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje