Kto ovláda dáta...

Nedávno sa objavila správa, že tento rok sme po prvý raz strávili viac času na mobilných zariadeniach ako pred obrazovkami televízorov. Návyky ľudí sa menia a väčšinu času na internete trávime na sociálnych sieťach.

14.07.2019 22:00
debata (2)

Hoci užívatelia ich vnímajú predovšetkým ako možnosť komunikovať so svojimi priateľmi, tým, že na nich zdieľajú množstvo informácií, ktoré je možné speňažiť, pre ich majiteľov predstavujú obrovský zdroj príjmov. A pritom sa všetko deje dobrovoľne a zadarmo.

Z našich profilov sa dá zistiť, čo máme radi, aké máme koníčky, s kým sa stretávame atď. Na základe toho nám potom napríklad Facebook vie ušiť reklamu presne na mieru. Pokiaľ nás sociálne siete obťažujú iba takto, vieme si ľahko pomôcť a reklamu prostredníctvom aplikácií zablokovať.

Lenže z našich statusov je možné zistiť aj naše politické preferencie, a to už je iná káva… Keď pred časom vyšlo najavo, že spoločnosť Cambridge Analytica získala osobné dáta miliónov používateľov Facebooku cez nevinne vyzerajúci kvíz zameraný na mapovanie ich digitálnych návykov, Mark Zuckerberg sa tváril, že jeho spoločnosť je v tom nevinne. Nepomohlo ani to, že si verejne sypal popol na hlavu a sľuboval, že sa to už nikdy nestane. Súd v Spojených štátoch Facebooku naparil pokutu približne päť miliárd dolárov za porušenie ochrany súkromia.

Dáta sa stali hlavnou komoditou 21. storočia. A toto určite nie je posledný prípad, keď sa ich niekto pokúšal zneužiť. K Orwellovým slovám z románu 1984: „Kto ovláda prítomnosť, ovláda minulosť – kto ovláda minulosť, ovláda budúcnosť,“ možno iba dodať: „Kto ovláda dáta, ovláda budúcnosť.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #facebook #ochrana súkromia #osobné údaje