Blog 14. júl 2019

Kto má číslo na Hlinu? Truban si ho zabudol uložiť.

Samuel Mikláš
Samuel Mikláš
Kto má číslo na Hlinu? Ešte ho budeme do volieb neraz potrebovať.
Kto má číslo na Hlinu? Ešte ho budeme do volieb neraz potrebovať.
Samuel Mikláš

Samuel Mikláš

Kto má číslo na Hlinu? Truban si ho zabudol uložiť.

Alojz Hlina dostal od Antona Chromíka verejnú výzvu s otázkou, aký je prístup KDH ku registrovaným partnerstvám, s apelom, aby sa dištancoval od zavádzajúcej reportáže, ktorú odvysielala Markíza.

Hlina namiesto jasnej odpovede, ktorá potrebuje 10 slov „KDH nikdy nepodporí registrované partnerstvá. Máme to aj v stanovách.“ uverejnil dlhý blog, plný už typických zlostných obvinení všetkých naokolo. Len tá odpoveď v ňom akosi chýbala.

Podobná situácia, no s inými aktérmi nastala len nedávno. Počas prezidentských volieb sa Vladimír Palko dištancoval od Slovenského dohovoru za rodinu, kvôli osobe Štefana Harabina a jej prípadnej podpory. Vtedy to Anton Chromík označil za „Neužitočné“.

Tak, ako vtedy nešlo o priamu podporu konkrétnemu kandidátovi (Chromík: Ako sme odpovedali Aktualitám...) , ani teraz sa nejedná o „liberálne KDH“ (Ocilková o stanovách a i.)

Problémom je zjavná nechuť verejne sa dištancovať.Zdieľať

Problémom je zjavná nechuť verejne sa dištancovať.
V prvom prípade zjavná nechuť Chromíka verejne sa dištancovať od kandidáta, ktorý sa spojil s dohovorom zverejnením svojej fotky atď.
V druhom prípade zjavná nechuť Hlinu verejne sa dištancovať od spájania KDH s registrovanými partnerstvami.

Hlina vraví – Chromík mi mal zavolať. Prosím pekne, to je čo za nezmysel?

Po prvé, KDH malo voči zverejnenej zavádzajúcej reportáži okamžite verejne protestovať. Bez akéhokoľvek apelu od Chromíka.

Po druhé, to by do telefónu Hlina povedal Chromíkovi „KDH sa dištancuje od spájania s registrovanými partnerstvami“ a tým by bolo vybavené verejné dištancovanie sa od témy?

KDH sa dohodlo s PS a Spolu „na neútočení“

Cestoval som nedávno v autobuse, predo mnou sedel zaujímavý mladý pár. Ona hovorila česky, on jej odpovedal nemecky, so stevardkou hovoril slovensky. Potom si objednal slovenské noviny a keď si ich prezeral, narazil na agentúrnu správu o tejto dohode. Bol veľmi prekvapený, „čo je to za nezmysel, to je v Nemecku nonsens, aby strany uzatvárali dohody pred voľbami?“

Veru, takáto progresívna nie je ani tá vzorová CDU. Čas ukáže, či to bol posun správnym smerom. „Chceme ukázať, že kampaň/politika sa dá robiť aj bez útokov“. Veď nech sa páči. Robte takú politiku. Na to netreba predsa dohody. V tomto je KDH čudesné dlhodobo. Na to, aby rada KDH nenavrhla do volieb kandidátov, ktorých si neželá, čo je plne v kompetencii rady KDH, je potrebné prijať nejaké nové pravidlo.

Dohoda je síce pekná vec, lenže paľba bude (a už je) aj z tretích strán. Ritomský na SME - Ako sa postaviť Chromíkovi.

Potom by sa vari mala voči takýmto útokom ohradiť aj tá strana, z ktorej ideologického prostredia sa páli. Ale Truban asi tiež nemá uložené správne čísla. Veď prečo by sme nemlčali, keď tlak za liberálne postoje nám vyhovuje.

Len či bude mať pán Hlina stále tú svoju guráž, keď bude treba povedať rázne nie.

Aby som len nepindal.

So ženou som mal dávnejšie rozhovor o KDH. Vravela mi, že podľa nej by mali ukázať, že hodnoty kresťanskej demokracie sú často v skutočnosti práve tými hodnotami, ktoré si aj väčšinová spoločnosť váži. Skúsim aspoň okruhy, hoc iste len tak jednoducho, detinsky.

Nekradnem - Dôrazný a dôsledný boj proti korupcii.
Ekológia - Príroda je pre nás Boží dar.
Spravodlivosť - Spravodlivosť pre všetkých.
Sociálny rozmer - Nezištná pomoc tým, ktorí to naozaj potrebujú (chorí, opustení, ...).
Pravda - Charakter, naše slovo platí.
Rodina - Princíp subsidiarity, rodina je základný prvok spoločnosti, preto ponechám rodine právomoci aj zodpovednosť (výchova, opatera starých rodičov, …) (OK, v tomto je asi väčšinová spoločnosť poznačená 40 ročnou kolektivizáciou.)

Verím, že toto je „vízia slovenskej CDU“ a rozhodne nie napodobňovanie tej spotvorenej (c)DU. Ponúknite niečo, čo je univerzálne a netreba pri tom rezignovať na hodnotové otázky. Ani sa ich báť a hanbiť sa za ne.

A samozrejme treba byť autentický, o hodnotách nielen hovoriť, ale v prvom rade ich aj žiť.

Môžete začať napr. aj tým spájaním. Koalícia nie je cestou, v poriadku, tam je potrebný vyšší zisk na prelezenie do pralamentu. Ale naozaj je takou nemysliteľnou obetou ponúknuť na kandidátskej listine miesta kandidátom ďalších kresťanských strán?

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia