Aktuálne 14. júl 2019

V Rakúsku skúšajú pestovať sladké zemiaky

TASR
TASR
Dopyt v krajine po nich rastie, preto sa aj rakúski roľníci pokúšajú o ich pestovanie.
Dopyt v krajine po nich rastie, preto sa aj rakúski roľníci pokúšajú o ich pestovanie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V Rakúsku skúšajú pestovať sladké zemiaky
Bataty. Ilustračné foto: wikimedia.org

Rakúski roľníci sa pokúšajú pestovať sladké zemiaky (bataty). Ide o druh zemiakov, ktoré potrebujú na riadny rast veľa tepla.

Doteraz sa bataty pokladajú za exotický druh poľných plodín. Dopyt v krajine po nich však rastie, a preto sa aj rakúski roľníci pokúšajú o ich pestovanie. Informuje o tom portál dolnorakúskej agrárnej komory. Pokusy sa robia napríklad v obci Herrnbaumgarten v okrese Mistelbach. Práve v tomto týždni tam z nich vykopali niekoľko stoviek kilogramov.

Množstvo týchto zemiakov, ktoré sa vyprodukuje v Rakúsku, nie je zatiaľ významné. Distribuuje ich len niekoľko obchodníkov. Údaje o ich celkovej úrode nie sú zatiaľ známe.

Na nápad pestovať bataty v Rakúsku prišla rodina Habermannovcov z Herrnbaumgartenu, lebo doteraz sa dovážali z Izraela, Spojených štátov a Španielska. "Nevidíme dôvod na to, aby sa sladké zemiaky dostávali na náš stôl transportom cez celý svet," uviedol Markus Habermann.

Sladké zemiaky potrebujú veľa tepla. Riadne začnú rásť až od teploty 18 stupňov Celzia. Teplotu pod desať stupňov Celzia znášajú veľmi zle. Sú citlivé na mráz, preto ich treba sadiť až v máji. Majú pomerne vysoké nároky na vodu. V suchých rokoch ich treba zavlažovať.

Vo Švajčiarsku urobili pokus s ich pestovaním na komerčné účely. Výskumná stanica Agroscope zistila, že na ich pestovanie na poliach v strednej Európe sú podmienky obmedzené.

Ročne sa na svete dopestuje viac ako 100 miliónov ton sladkých zemiakov. S náskokom sa ich najviac dopestuje v Číne.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia