Tour de France: Impey vyhral nad Benootom z úniku a životný úspech je na svete. Dresy sa dnes nemenili

Tour de France 2019

Počas 14. júla, Dňa dobytia Bastily sa konala deviata etapa pretekov Tour de France. Išlo o zlvnenú skúšku dlhú 170,5 km. Keďže včera minul hlavný pelotón veľa síl, dnes sa čakal úspech úniku. Rozhodnúť sa malo na kopci tretej kategórie Côte de Saint-Just 12,7 km pred cieľom.

Profil:

zdroj: letour.fr

Julian Alaphilippe si užil sviatočný deň v žtlom drese

zdroj: letour.fr

Včera sa Julian Alaphilippe (:qst:) znovu zmocnil žltého dresu a  stal sa 32. Francúzom, ktorý nosil maillot jaune počas dňa výročia, kedy sa jeho ľud zmocnil zbrojnice v Paríži a prakticky začal revolúciu. Včera si polepšil jeho krajan Thibaut Pinot (FDJ) na tretie miesto. Naposledy, kedy boli Francúzi na prvom a treťom mieste v GC, sa písal rok 2004.

Peter Sagan dostal od klubu AS Saint-Étienne špeciálny dres. Bude to číslo počet jeho zelených dresov po skončení Tour? zdroj: twitter.com/LeTour

V úniku až 15 jazdcov

Najprv na klesaní v etape zaútočil Nils Politt (:kat:), no bol dostihnutý a po 10 km nevyšli nástupy Ruia Costu (:uae:) a Wouta van Aerta (:tjb:). Napokon, z pelotónu sa odtrhlo 15 jazdcov.

Boli to Lukas Pöstlberger (BOH), Oliver Naesen (:alm:), Ivan Garcia Cortina a Jan Tratnik(:bmt:), Tony Martin (:tjb:), Simon Clarke (:efd:), Daryl Impey (:mts:), Jasper Stuyven (:tfr:), Nicolas Roche (:sun:), Jesus Herrada (Cofidis), Tiejs Benoot (:lts:), Romain Sicard (Total Direct Energie), Edvald Boasson Hagen (:ddd:) a Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic).

Do úniku sa chcel dostať aj samotný Alaphilippe, no bolo mu to zamietnuté a zloženie sa nemenilo.

Najlepšie postaveným jazdcom v celkovom poradí bol Roche, ktorý strácal viac ako 23 minút a nikto nebol hrozbou pre pelotón.

12 km po štarte tvrdo spadol Alessandro De Marchi (:ccc:). Únikový špecialista svojmu tímu už nepomôže. Musel byť prevezený do nemocnice a z pretekov odstúpil. Neskoršie informácie vylúčili otras mozgu, Talian mal podstúpiť ďalšie vyšetrenia.

Po 40 km dňa mali náskok desiatich minút, mierne tempo pelotónu upravovali borci Deceuninck – Quick Step, no nebolo to nič šialené ako včera. Po tomto znaku prístupu bol isté, že bude to brejk, ktorý dnes vyhrá etapu. Jedinými Francúzmi na čele boli Sicard Delaplace.

zdroj: twitter.com/LeTour

Prémie zmeny nenarobili

Prvým kategorizovaným kopcom dňa bol Mur D’aurec-Sur-Loire, kde si 10 bodov zobral Belgičan Benoot. Jeho kolegovia Tim Wellens (:lts:) a Thomas De Gendt (:lts:) sú na prvých priečkach vrchárskej súťaže. Na ďalšej prémii po 106 kilometroch dňa bol prvý juhoafrický šampión Impey pred Benootom.

Na jedinej rýchlostnej prémii dňa bol prvý šprintér Boasson Hagen. Keďže únik zobral všetky body, v pelotóne sa o nič nehralo. Nikto z brejku však nemohol ohroziť pevnú pozíciu Petra Sagana (BOH) v zelenom drese. To už mal únik náskok až 12 minút, čo neskôr ešte rástlo.

zdroj: twitter.com/LeTour

Cote des Guillaumanches delilo

Už 62 km pred cieľom sa pokúšal útočiť Simon Clarke, no skupina ostala pokope. Neskôr zaútočil Garcia Cortina a nasledovali ho Belgičania Stuyven a Benoot. Na nich sa dolepil Pöstelberger. Rakúsky pretekár sa 35 km pred koncom rozhodol pre sólovú jazdu a vytvoril si 40-sekundový náskok.

Na stúapaní Cote des Guillaumanches sa na za nimi oddelili Benoot, Tratnik, Naesen, Stuyven, Soler, Impey a Roche, ktorí jazdca Bora – hansgrohe dohnali 15 km pred cieľom. Ich náskok činil až 14 minút na pelotón.

Posledné stúpanie dňa

Côte de Saint-Just malo 3,6 km a na ňom zo selekcie zaútočil Tiesj Benoot. Nalepil sa na neho Ír Roche, o niekoľko stovák metrov aj Impey. To sa nepodarilo Tratnikovi, navyše vrchár Soler a vyšťavený Pöstelberger boli vyšťavení. Zaradili sa do stíhacej skupiny s NaesenomStuyvenom, Tratnikom a neskôr aj Rocheom.

Prvým borcom na stúpaní bol Impey, no na jeho kolese sa držal Benoot a spoločne začali klesanie do Brioude. Duo malo náskok desiatich sekúnd, posledné kilometre sa len klesalo.

Na domácej pôde chcel zaútočiť Bardet

Cieľové mesto je rodiskom Romiana Bardeta (:alm:) a ten chcel na Côte de Saint-Just zaútočiť. To sa mu aj podarilo, na nástup reagovali Steven Kruijswijk (:tjb:) a dobré nohy ukázal aj Richie Porte (:tfr:). Tím Ineos ale nedal nikomu šancu a tento pokus zmaril.

Impey a Benoot si to rozdali o víťazstvo

zdroj: twitter.com/lavoixdessports

Do posledného kilometra vstupovali Juhoafričan a Belgičan s náskokom 15 sekúnd. Posledných 500 metrov ťahal všetko Impey a na jeho kolese bol jazdec Lotto Soudal, ktorý však nemá najlepší šprint.

Daryl Impey najprv skúsene počkal na nástup Benoota, ktorý musel zrýchliť skôr. Neskôr sa Impey odtrhol od Benoota a v poslednej stovke metrov jasne potvrdil svoje rýchle nohy a aj viac síl.

34-ročný Daryl Impey vyhral 9. etapu, druhý bol Tiesj Benoot a v stíhacej skupine prišiel na treťom mieste Slovinec Jan Tratnik.

Posledný kilometer:

Pelotón došiel pokojne do cieľa, dresy sa nemenili

zdroj: twitter.com/letour

Hlavný balík mal v cieli manko 16:25 a boli v ňom všetci hlavní favoriti. Peter Sagan (BOH) sa taktiež nachádzal v bodovacej súťaži sa dnes nič neudialo. Julian Alapahilippe (:qst:) má naďalej žltý dres.

Skúsený Daryl Impey získal prvé víťazstvo na Tour

Kapitán tímu Mitchelton-Scott je druhým jazdcom z Južnej Afriky po Robbiem Hunterovi, ktorý vyhral etapu na Tour. Tomu sa to podarilo v roku 2007. Ide o najväčšie víťazstvo puncheuraktorý má na konte dva národné tituly z cestných pretekov a osem z individuálnej časovky. Celkovo má na konte 25 profi víťazstiev, medzi nimi etapy z Okolo Baskicka, Okolo Katalánska, Tour Down Under a Critérium du Dauphiné.

Výsledky 9. etapy:  

1.Daryl Impey (RSA):mts:4:03:12
2.Tiesj Benoot (Bel):lts:
3.Jan Tratnik (Slo):bmt:0:00:10
4.Oliver Naesen (Bel):alm:
5.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
6.Nicolas Roche (Irl):sun:0:00:14
7.Marc Soler (Spa)MOV0:00:21
8.Ivan Garcia (Spa):bmt:0:01:50
9.Simon Clarke (Aus):efd:
10.Anthony Delaplace (Fra)Arkéa Samsic0:02:42

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:38:37:36
2.Giulio Ciccone (Ita):tfr:0:00:23
3.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:53
4.George Bennett (NZl):tjb:0:01:10
5.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:12
6.Egan Bernal (Col):ins:0:01:16
7.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:27
8.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:38
9.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:42
10.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:45

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH204
2.Michael Matthews (Aus):sun:144
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:117

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:43
2.Thomas De Gendt (Bel):lts:37
3.Giulio Ciccone (Ita):tfr:30

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Giulio Ciccone (Ita):tjb:23:14:55
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:53
3.Enric Mas (Spa):qst:0:01:23
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár