Karel Gott oslavuje 80 rokov. Hromada gratulácií od fanúšikov a dojemná pieseň od Drobného

Karel Gott oslavuje 80 rokov. Hromada gratulácií od fanúšikov a dojemná pieseň od Drobného

Praha 14. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook-Karel Gott)

 

V predvečer 80. narodenín Karlovi Gottovi poslal písomné blahoželanie prezident Českej Republiky a spevák všetkým svojim fanúšikom poďakoval na sociálnych sieťach. Narodeniny sa Gott chystá osláviť v úzkom rodinnom kruhu

Na snímke Karel Gott

 

Reklama

Slávnosti pri príležitosti 80. narodenín slávneho speváka, hviezdy svetovej scény Karla Gotta, už v Českej republike prijali celoštátny charakter. Maestro dostal blahoželanie od prezidenta krajiny, politikov a verejných činiteľov, kultúrnych osobností a obyčajných občanov.

 

Reklama

 

V predvečer narodenín Gott na svojich stránkach na sociálnych sieťach zdieľal fotografiu s hromadou listov od fanúšikov a všetkým gratulantom poďakoval.

Reklama

“Moji milí priaznivci, preberám sa množstvom vašich gratulácií, ktoré ste mi poslali a stále posielate k narodeninám a musím povedať, že som z vašich prianí veľmi dojatý. Som vďačný za vašu mnohoročnú priazeň, ktorá ma robí šťastným. Ďakujem za všetko, mám vás rád,” napísal Karel Gott.

 

Pieseň od Milana Drobného

Aj keď ich vzťah v poslednej dobe nie je najlepší, spevák Milan Drobný poprial Gottovi všetko najlepšie k narodeninám a dokonca mu zložil novú pesničku.

“Nemôžem sa s ním spojiť, pretože ani nemám jeho telefónne číslo. Všetko, čo mi zostalo, je poslať dar do rúk,” priznal Drobný v rozhovore pre denník Blesk.

Reklama

Drobný vyhlásil, že je to unikátna pieseň: “S veľkým orchestrom som napísal a naspieval áriu. Je v tom vyjadrenie, ako ma priviedol ku spievaniu, konzervatóriu a Semaforu. Pointu bude počuť len on, pre nikoho iného to nie je,” rozhodol sa spevák tajiť, čo zaznie v závere pesničky. Ovšem ukážku predsa len v rámci vysielania Blesku zverejnil.

 

 

Karel Gott natočil so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu novú verziu pesničky Karla Svobodu & Zdeňka Borovce Choď za šťastím

 

 

“K tvojim narodeninám ako darček túto áriu ti dám,” zaznelo v úvode textu, ktorý neskôr kopíroval linku života Gotta a jeho spolužiaka Milana, ktorý kamarátovi ďakuje, že ho priviedol na štartovaciu čiaru. Spoločne vraj na hodinách aj na vystúpeniach vrieskali na plný gule, v balete mali na nohách piškóty, váľali sa po podlahe, a dokonca trénovali aj cviky pri tyči.

“Chcel by som ti popriať veľa zdravia, pohodu, pokoj a prial by som si, aby sme sa opäť zišli, niekde medzi štyrmi očami,” zaželal Drobný oslávencovi.

 

“Český slávik” a “Sinatra Východu”

Reklama

Už od začiatku 60. rokov 20. storočia je Karel Gotta nazývaný Zlatým slávikom. Stal sa jedným zo symbolov modernej Českej republiky. Je milovaný desiatkami miliónov fanúšikov doma i v zahraničí. Gott sa stal živou legendou popovej hudby. Iba v Českej republike bolo vydaných viac ako 200 titulov nahrávok, zvukových kaziet a CD so záznamami jeho skladieb. Podľa médií je Karel Gott spolu s hokejistom Jaromírom Jágrom najobľúbenejším občanom Českej republiky. Na celom svete bolo predaných viac ako 30 miliónov kópií jeho diskov.

 

 

Karel Gott a Rusko

Sovietsky zväz a neskôr Rusko Gott navštevoval mnohokrát od polovice šesťdesiatych rokov, má mnoho ruských fanúšikov. Posledné koncerty Gotta v Moskve a niekoľkých ďalších ruských mestách sa konali v rokoch 2011-2013 a sály boli vypredané. Gott spieval veľa piesní a romancií v ruštine spolu s Alexandrovcami (Ich súbor piesní a tancov).

Reklama

 

 

Hudobné úspechy

  • Sedem Platinových platní za úspešný predaj zvukových nosičov s nahrávkami Karla Gotta, ktoré interpretovi udelil Supraphon a GOJA, agentúra Gott – Janeček.
  • 32 Zlatých platní gramofónových firiem Supraphon, GOJA, agentúra Gott-Janeček, Popron, Polygram, Polydor (SRN) a PolyGram (Švajčiarsko) za úspešný predaj zvukových nosičov s nahrávkami Karla Gotta.
  • 5 Strieborných platní Supraphonu.
  • Prvá zo štyroch cien TROPHEE nationale medzinárodného veľtrhu gramofónových spoločností a hudobných vydavateľstiev MIDEM vo francúzskom Cannes pre najpredávanejšieho československého speváka na platniach (Karel Gott túto cenu dostal v rokov loch 1967, 1968, 1969 a 1970). Počas všetkých festivalových koncertov bola meraná hlasitosť potlesku. Kým potlesk speváka Toma Jonesa dosiahol 58 fónov, nováčik Karel Gott prekvapil svojimi 54 fonmi. Francúzska tlač už nasledujúci deň nepísala o sľubnom spevákovi, ale o “prírodnom úkaze z Východu”.
  • Platinové DVD Supraphonu za úspešný predaj vianočného DVD Sen o Vianociach (2004).
  • Multiplatinová platňa Supraphonu za album 42 najväčších hitov (2004).
  • Multiplatinová platňa Supraphonu Vianoce v zlatej Prahe (2004).
  • Platinová platňa Supraphonu DVD Sen o Vianociach (2004).
  • Zlatá platňa Supraphonu za DVD Lady Carneval (2004).
  • Dvojnásobná platinová platňa Supraphonu za DVD Lady Carneval 2008).
  • Platinová platňa Supraphonu za album 50 hitov (2008).
  • Platinová platňa Supraphonu – DVD Stokrát chválim čas (2008).
  • Dvojnásobná platinová platňa Supraphonu za album 70 hitov (2010).
  • Platinová platňa Supraphonu za album Sentiment (2012).
  • Zlatá platňa Supraphonu za album Dotyk lásky (2012).
  • Dvojnásobná platinová platňa Supraphonu za album Sentiment (2012).
  • Platinová platňa Supraphonu za album Dotyk lásky (2013).
  • Platinová platňa Supraphonu za album Láska je nádhera (2014).
  • Krištáľový lev Supraphonu (2014).
  • Dvojnásobná platinová platňa Supraphonu za album S pomocou priateľov (2015).
  • Zlatá platňa Supraphonu za album 40 Slávikov (2016).
  • Dvojnásobná platinová platňa Supraphonu za album 40 Slávikov (2017).
  • Zlatá platňa Supraphonu za album Ľudovky môjho srdca (2017).

 

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali