Grófkinu knižku hodiniek našli v Betliari iba náhodou

Knihu hodiniek Ilony Andrássyovej, poslednej majiteľky Betliara a Krásnej Hôrky, si možno v týchto dňoch pozrieť priamo v priestoroch kaštieľa.

14.07.2019 10:00
Betliar / Kniha hodiniek / Foto: ,
Knižka obsahuje sled modlitieb pre jednotlivé obdobia dňa.
debata

Neskorogotický iluminovaný rukopis z konca 15. storočia je podľa odborníkov najcennejší objekt z vlastníctva Ilony Andrássyovej, ktorá sa narodila v roku 1917 a zomrela v roku 1990. Kniha slúžila pre súkromnú zbožnosť, nie v oficiálnej liturgii, a pomenovanie „hodinky“ znamená sled modlitieb, ktoré boli určené pre jednotlivé obdobia dňa.

Video TV Pravda: Neskutočne vzácnu knižku hodiniek našli úplne náhodou. Klenot flámskej gotickej miniatúry zrejme dostala posledná pani kaštieľa Betliar Ilona Andrássyová od starej mamy. Ponúkame unikátny pohľad na výnimočný historický klenot.

Video

Knižku hodiniek našli vlastne iba náhodou. "Medzi osobnými listami, albumami známok a ďalšími dokumentmi sa v zásuvke starožitnej komody našla aj skvostne vyzdobená knižka s pergamenovými listami. Špeciálnou technikou grisaille – tón v tóne, šedou farbou – v nej neznámy flámsky iluminátor namaľoval 15 biblických výjavov,“ vysvetľuje Judita Krajčiová, vedúca oddelenia marketingu a PR kaštieľa Betliar.

Poslednou majiteľkou klenotu flámskej gotickej miniatúry bola zrejme Ilona Andrássyová, ktorá knižku dostala s najväčšou pravdepodobnosťou od babky grófky Eleonóry Kaunitzovej. Vo venovaní je totiž iba záznam, že je to dar pre vnučku.

„Tento nález je pozoruhodný aj tým, že pokiaľ viem, je jedným z 3 až 4 zachovaných vrátane fragmentov kníh hodiniek a vôbec jediným, ktorý má iluminácie v takejto dobrej kvalite,“ dodáva jeden z kurátorov Dušan Buran.

Ilona bola dcérou posledného pána betliarskeho kaštieľa Emanuela II. a jeho manželky Márie Choloniewskej. S bratom Gejzom II. vyrastala v multikultúrnom prostredí, obklopená vzácnymi umeleckými zbierkami svojich predkov v kaštieli Betliar, vo vilke Trlinok pri Modre, v kaštieli v Parchovanoch či v budapeštianskom paláci. Všetko sa to zmenilo po druhej svetovej vojne. Betliar museli Andrássyovci opustiť už v roku 1944, ich československé majetky boli znárodnené v roku 1945, o tie v Maďarsku prišli v roku 1949.

Jej rodičia a brat skončili v exile v Lichtenštajnsku, ona ostala žiť v Budapešti, kde pôsobila ako zdravotná sestra, bola väznená aj prenasledovaná. Do Betliara sa vracala, keď jej vrátili cestovný pas, ako turistka. Vždy si kúpila vstupenku a s ostatnými návštevníkmi prechádzala miestnosťami, v ktorých vyrastala a ktoré boli jej domovom.

Okrem predmetov spojených so životom poslednej majiteľky má návštevník výstavy jedinečnú príležitosť hlbšie spoznať aj kontext jej miniatúrneho kódexu. Kniha hodiniek Ilony Andrássyovej bola v Slovenskej národnej galérii v Bratislave kompletne zdigitalizovaná.

Preto vedľa jej originálu priamo v expozícii je možnosť najcennejšie časti rukopisu virtuálne „prelistovať“ na tabletoch, a tak obdivovať jeho výzdobu spôsobom, ako to generácie pred nami nemohli. Súčasťou výstavy je niekoľko obrazov zo zbierky Slovenskej národnej galérie.

Za objav jedinečnej stredovekej knihy hodiniek Ilony Andrássyovej bola múzeu Betliar udelená výročná cena revue Pamiatky & múzeá za rok 2016 v kategórii Objav − nález. Zaujímavú knihu hodiniek môžu v kaštieli vidieť návštevníci až do 30. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Betliar #rukopis #Kniha hodiniek #Ilona Andrássyová