REPORTÁŽ: Slovensko spravilo významný krok pre rozvoj poľnohospodárstva

NETKY.SK • 27 Jún 2019, 14:40 • 2 min
REPORTÁŽ: Slovensko spravilo významný krok pre rozvoj poľnohospodárstva

BRATISLAVA - V dnešných hodinách informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, že slovenským agrárnikom sa naskytla príležitosť na investície do podnikov obrábajúcich bieloruskú pôdu.

slovakia

left justify in out

Toto stanovisko padlo po stretnutí šéfky rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka s Igorom Alexandrovičom Leščeňom, mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Bieloruskej republiky v SR a Danielom J. Kratkym, zakladateľom Slovenského farmárskeho družstva (SFD).

 

"Nekompetentnosť niektorých komentujúcich či členov opozície v oblasti obchodnej diplomacie, ktorí kritizovali , je zarážajúca. Práve vďaka historickej návšteve predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) v Bielorusku dnes môžeme oznámiť významnú akvizíciu slovenských poľnohospodárov v bieloruskom agrosektore." 

 

img

 

"Skúsenosti Slovenska aj našich špičkových odborníkov z agrosektora, budú pre bieloruské poľnohospodárstvo cennou a užitočnou pomocou. Zároveň sa tým zvýši konkurencieschopnosť slovenského agrosektora v celoeurópskom meradle," povedala Matečná.

 

img

 

"Náš holding podpísal dve memorandá s bieloruskými guberniami Grodnenskou a Brestskou, kde sme získali exkluzívnu investičnú príležitosť týkajúcu sa podnikov hospodáriacich na takmer 100 000 hektároch. Prijímame s potešením, že o túto našu skúsenosť prejavili naši partneri z Bieloruska záujem," vysvetlil Kratky, zakladateľ SFD, ktoré bude investíciu realizovať.

 

img

 

Matečná taktiež uviedla, že sa stretáva aj s otázkou - načo majú slovenskí poľnohospodári a potravinári expandovať do zahraničia. Ekonomika výroby vo väčších množstvách je však podľa nej kľúčom k efektivite a konkurencieschopnosti našich prvovýrobcov i potravinárov. Prináša totiž výhodu nasadenia precízneho poľnohospodárstva, čiže najmodernejších dostupných technológií. Práve ich využívanie na veľkých plochách je cestou k udržateľnej a ekologickej poľnohospodárskej výrobe.

 

img

 

"Sme hrdí na vysokú kvalitu našich mliečnych výrobkov. Chcem potvrdiť, že návšteva pána predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka obsahovala významné ekonomické prvky. A poľnohospodárstvo bolo vyhodnotené ako jedna z nádejných oblastí pre spoluprácu," povedal Leščeňa.

 

img

 

Bielorusko vyrába približne 1 % svetových objemov mlieka a v exporte mliečnych výrobkov dosahuje okolo 6 %. Podľa údajov Medzinárodnej mliekarenskej federácie z roku 2017 obsadilo Bielorusko 4. miesto vo svete v exporte syrov po EÚ, Novom Zélande a USA. Bielorusko je jedným z troch najväčších exportérov masla popri Novom Zélande a EÚ. V exporte suchého odtučneného mlieka stabilne obsadzuje piatu priečku vo svete.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies