Možno je to až príliš pesimistický scenár, ale mnohí ľudia zažili všelijaké komplikácie pri hľadaní správneho majstra za primeranú cenu a v relevantnom termíne. Čo je v čase smartfónov a technológií živná pôda pre disruptívnu inováciu. Keď dokázali priniesť nový vietor do taxi a ubytovacích služieb, nemohli by efektívne prepájať zákazníkov aj s umeleckým kováčom a klampiarom?

Kto mi poskladá šatník

Rozšírenie smartfónov s pripojením na internet sa postaralo o boom takzvanej gig ekonomiky. Gig je slangový výraz pre jednorazové vystúpenie hudobníka alebo iného umelca. Hlavnou črtou gig ekonomiky je časovo obmedzené využitie nejakých zdrojov či služieb.

Platformy ako TaskRabbit a Handy začali prepájať tých, ktorí nemali čas a technické prostriedky na menšie i väčšie práce rôzneho druhu, a tých, ktorí čas i prostriedky mali a chceli si privyrobiť. Na ilustráciu, hodnota TaskRabbitu sa v roku 2012, štyri roky od jeho spustenia, odhadovala na 150 miliónov dolárov. Nakoniec ho predvlani kúpila Ikea.

Podobné služby sa začali pred pár rokmi objavovať aj na Slovensku, napríklad stále fungujúca platforma Jaspravím. Platformová ekonomika však nie je len pomoc s montážou šatníkovej skrine. Môže fungovať aj ako nástroj na prepojenie zákazníkov s remeselníkmi z ľubovoľnej oblasti. Doteraz si tesári, maliari a murári museli vystačiť s rôznymi inzertnými portálmi. Vyskytlo sa aj pár pokusov s mobilnými aplikáciami, tie sa však poriadne ani nerozbehli. Paradoxne sa o rozbeh funkčnej platformy postarala firma, ktorú by človek v tomto segmente nečakal.

Murárski majstri online: Ako sa remeselníci presúvajú do smartfónov

Zdroj: Maňo Štrauch

Kam sa podelo Rukie

Východoslovenská energetika (VSE) hľadala niečo, čo by

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa