SME
StoryEditor

Týždeň v médiách: Ako Sme obhajovalo pedofilov a Hlina sa ostro pustil do alternatívneho webu

13.07.2019, 23:21
Facebook s najväčšou pokutou za porušenie ochrany súkromia. A so stúpajúcim akciami na burze.

Nebol to vôbec nezaujímavý týždeň v médiách. Začiatkom týždňa vzbudil rozruch denník Sme, ktorý sa rozhodol, že sa trošku povenuje téme o pedofiloch. Po tom, čo sme si mohli čítať o sexuálnom zneužívaní dievčat v tábore Chachaland, alebo o učiteľovi informatiky na gymnáziu vo Vranove nad Topľou, ktorý nahý pred kamerou vyzýval dve dievčatá zo základnej školy z Vranova, aby mu dávali úlohy a natáčali si ho, zabŕdli redaktori v denníku Sme do citlivej témy pedofilov.

Je pondelok, bežný pracovný letný deň, keď vás na portáli Sme ohúri titulok: Nie sú to zločinci. Ako pedofili dokážu prežiť plnohodnotný život. Vzápätí sa pozriete na printovú verziu, kde na úvodnej strane svieti nápis: Pedofili nie sú zločinci. Samozrejme, že chcete vedieť viac. A aj keď autor článku myšlienku vysvetľuje, predsa len máte pri čítaní viet „Dokážu sa ovládnuť a byť napríklad aj učiteľmi bez toho, aby niekto mal o nich vôbec podozrenie, že sú pedofili," trochu divný pocit. Obzvlášť, keď máte doma školopovinného žiaka. Niet divu, že Sme má vo svojej ére možno najviac nespokojných komentárov.

Náročná téma, vyžaduje si mimoriadne citlivý prístup pri spracovaní, a najmä názor viacerých odborníkov - psychológov. To denník Sme celkom podcenil. A zbytočne sa štylizoval do kontroverznej pozície už pri titulku článku, keď v súvislosti s pedofilmi napísal, že nie sú zločinci. Denník obhajoval pedofilov, keď napísal:  "mladým pedofilom, ktorí sa ešte len učia, ako sa s príťažlivosťou k deťom vyrovnať, podľa Petra Kasza  chýba odborná anonymná pomoc. Pedofília je totiž náklonnosť k malým deťom a človek má pri nej rovnaké pocity zamilovanosti ako heterosexuáli k opačnému alebo homosexuáli k rovnakému pohlaviu..."

Nejako denník pri obhajobe pedofilov pozabudol na tie deti, do ktorých sa ten pedofil zamiluje... Škoda, mienkotvornému denníku, ktorý veľmi pekne bojuje proti dezinfromáciám, rýchlokvasené témy nepristanú.

Druhou témou, ktorá rezonovala v uplynulom týždni bolo nečakané vystúpenie predsedu KDH Alojza Hlinu, ktorý ostro zaútočil na alternatívny web Hlavnespravy.sk. A to je už čo povedať, keď konzervatívnemu politikovi prekáža obsah konzervatívneho webu Hlina najskôr povedal, že nebude odpovedať na otázky Hlavných správ. "Prepáčte, to, čo stvára tento portál, je neskutočné," povedal najskôr na adresu Hlavných správ. A pokračoval: "Je neskutočné, že si vytvárate vlastnú realitu! Za to, že existujete, vďačíte demokracii! A vy ju pochovávate. Pochovávate ju tým, čo robíte, ako nastavujete titulky, ako deštruujete, ako manipulujete!"  Nie každý politik sa dokáže takto vyhraniť voči alternatívnym webom, mnohí ak im to vyhovuje, Hlavné správy dokonca využívajú na zdieľanie svojich myšlienok. Napríklad Ľuboš Blaha, viac asi dodávať nemusíme...

A opäť nám predávajú televíziu Markíza, a to aj napriek tomu, že informáciu médiám nikto nepotvrdil. Ak má byť predaj Markízy naozaj pravdivá informácia, dozvieme sa o tom čoskoro, vraj už koncom júla.

​Mimochodom viete, čo je dnes rýchlejšie ako Tlačová agentúra Slovenska? Portál Zomri.sk. Ten ako prvý zazdieľal na svojom profile bitku futbalových fanúšikov na Ventúrskej ulici v Bratislave. Správa s videom putovala potom do ďalších médií...ale prvú ju aj tak priniesol portál Zomri.sk. Zaujímavý by to bol fenomén, keby médiám prinášal informácie ako porvý portál Zomri.sk. Dvaja admini s vrecami na hlave...

​A bodka na záver. Viete si predstaviť 5 miliárd dolárov? Presne takúto pokutu dostal Facebook za porušenie ochrany súkromia svojich používateľov v kauze Cambridge Analytica. Myslíte si, že Facebook pokuta trápi? Prečo aj? Po oznámení pokuty mu vzrástli  akcie o 1,8 percent. A nezabudnime ani na to, koľko sociálna sieť zarába. Za minulý rok zarobila 22 milárd dolárov. V tomto kontexte by to Mark Zuckenberg ako šéf Facebooku pocítil asi viac, keby bola pokuta o jednu nulu väčšia.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 07:47