StoryEditor

Dojem z koncertu na Pohode? Šok, ktorému je ťažko možné uveriť, priznal Milan Lasica

14.07.2019, 00:00
Autor:
ipip
Hľadisko bolo zaplnené na prasknutie, čo však bolo ešte prekvapivejšie, bolo množstvo mladých ľudí, ktorí sa na koncert prišli pozrieť.

Stovky ľudí, jeden hlas. Aj tak by sa dal definovať štvrtkový koncert Milana Lasicu na najväčšom slovenskom festivale Pohoda, ktorý sa volal Bolo nás jedenásť. Rovnako ako slávny album, ktorý poznajú mnohí. A prekvapivo nielen staršia generácia.

Bolo nás jedenásť je mnohými považovaný za najlepší album našej histórie. Sila, odkaz, kvalita a nadčasovosť albumu sa potvrdila aj na Pohode.

Hľadisko bolo zaplnené na prasknutie, čo však bolo ešte prekvapivejšie, bolo množstvo mladých ľudí, ktorí sa na koncert prišli pozrieť. Napriek tomu, že Pohoda bola nabitá hviezdami aktuálnej hudobnej scény, fanúšikov dostali do varu staré piesne z albumu Bolo nás jedenásť.

Ťažko tomu uveriť

"Je to šok. Šok, ktorému je ťažko možné uveriť. Viac sa mi to ani nedá vyjadriť. Je to jedno obrovské prekvapenie," hodnotí pre HN Lasica, že si aj 15 alebo 16-roční ľudia spievajú na koncerte naspamäť jeho piesne a kupujú si stále jeho albumy.

Zároveň však aj radosť. "Samozrejme, že nie som nahnevaný," hovorí.

Priznáva, že na také množstvo ľudí, aké bolo na štvrtkovom koncerte, nie je zvyknutý. "Trošku ma to straší," pripustil. "Tam to však bolo veľmi príjemné, až na to, že bola zima, ale aj to sa dalo vydržať," dodáva.

O albume

Projekt vznikol v spolupráci trojice Milan Lasica, Július Satinský a Jaro Filip. Ich spevácke kvality uviedol do popredia práve totalitný režim. Keď im zakázal robiť vlastné autorské divadlo, prichýlila ich spevohra Novej scény. So zákazmi sa stretávali stále, napriek tomu vyšlo viacero ich dialógov na platniach a niektoré nakrútila aj televízia.

„Ak niečo chýbalo komunistom (a v podstate je to tak pri väčšine vrcholových politikov doteraz) je to nadhľad a humor. Práve ten sa potom stáva úžasnou zbraňou, ktorú Lasica so Satinským vedeli používať naozaj majstrovsky. Možno budem patetický teraz ja, ale tvorba Milana s Julom výrazne pomáhala znášať trápnosti režimu s úsmevom, aj keď často len vnútorným,“ povedal Michal Kaščák.

Album Bolo nás jedenásť zaznel prvýkrát v histórii naživo na Pohode 2017, odvtedy sa hráva v štúdiu L+S na zakaždým vypredaných koncertoch.

Množstvo interpretov

Na tomto koncerte, ktorý prebehol v rámci Pohody vo štvrtok, si Milan Lasica spieval za seba, Dorota Nvotová za svojho otca Jara Filipa a viaceré známe osobnosti alternovali Jula Satinského.

Na dychové nástroje hral Michal Žáček, rytmiku mal v rukách Martin Valihora a Marek Minárik (exLucie), cimbal Andrej Jarolín. Skupina vystúpila rozšírená o sláčikové kvarteto a spevácke party Jula Satinského si podelili Braňo Jobus, Martin Višňovský (Chiki liki tu-a), Juraj Podmanický (Billy Barman), Tomáš Šedivý „Lasky“ (Para) a Michal Kaščák.

K „tradičnej speváckej zostave“ sa pridal Peter Lipa, Vec zase „Rodinné záležitosti“ a „Čerešne“ Zuzana Kronerová a Yael Shoshana Cohen, speváčka skupiny Lola Marsh.

Koncert Bolo nás jedenásť bol venovaný aj jednému zo zakladajúcej trojice Jarovi Filipovi. Filip mal pozvanie aj na Pohodu 99, vtedy mal však haváriu a v lete 2000 už jeho hudba znela na festivale len v podaní jeho spoluhráčov a priateľov.

Zomrel 11. júla na infarkt, o pár dní mu stihli na Pohode pripraviť prvú poctu.

01 - Modified: 2019-07-12 09:42:34 - Feat.: 0 - Title: Politika na Pohode? Kaščák si vyberá interpretov podľa svojho presvedčenia, hovorí raper Vec
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:27