Čo je pridaná hodnota vašej knihy, keďže o kritickom myslení sa toho už popísalo veľa aj v zahraničí?

Cieľom tejto knihy je umožniť, aby boli ľudia čo najslobodnejší zoči-voči dnešnej informačnej dobe. Preto som do nej zakomponoval témy, ktoré sa obvykle do kategórie kritického myslenia nezmestia, napríklad závislosť od mobilov či súkromie na internete. Sú dôležité, pretože veľkou mierou ovplyvňujú, či si človek dokáže udržať slobodu a odstup vo vzťahu k mediálnym manipuláciám a hrám. Kniha je manuálom racionálneho myslenia, ale píšem v nej aj o iracionálnych prvkoch ľudskej osobnosti. Od zahraničných kníh sa líši tým, že všetko sa prezentuje na príkladoch zo slovenského kontextu. Keď napríklad tvrdím, že niektoré vety nie sú zároveň tvrdeniami, tak analyzujem prejav Roberta Fica o Georgeovi Sorosovi. Keď hovorím o logicky chybných argumentoch, tak ich opisujem na príklade Roberta Kaliňáka, ktorý tvrdil, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje.

V čom je Zomri za čiarou

V knihe sa venujete dehumanizácii protivníkov. Ako príklad uvádzate napríklad stránku Zomri. Prečo je dehumanizácia nebezpečná?

Nejdem zostreliť Zomri a nechcem, aby sa to tak vnímalo. Ale je pravda, že niektoré ich posty sú ďaleko za čiarou. Dehumanizácia je oberanie človeka alebo skupiny ľudí, s ktorými nesúhlasíme, o ich ľudské vlastnosti – napríklad môžu ich prirovnávať k chorobám, švábom, vredom, neživým predmetom. Dehumanizácia je nebezpečná, pretože môže byť predstupňom fyzického násilia. Genocíde vo Rwande, vyvražďovaniu jedného etnika druhým, predchádzalo dehumanizujúce nálepkovanie. Rovnako to bolo pri holokauste. Samozrejme, nie každá dehumanizácia sa zvrhne na násilie. No takmer každému násiliu predchádza dehumanizácia. Platí to aj pri osobných konfliktoch. Keď na Obchodnej ulici v Bratislave Juraj Hossu zabil Henryho Acordu, fyzickému kontaktu takisto predchádzala slovná potýčka, počas ktorej mu hnusne nadával. Dehumanizácia je jav, ktorý musíme vnímať, a to, aby sme ostali ľudskí, je jedna z najdôležitejších výziev.

Kde je línia, ktorá delí dehumanizáciu od čierneho humoru a satiry, ak spomíname Zomri?

Možno žiadna jasná hranica neexistuje. Existujú facebookové posty, ktoré môžu byť vtipné a zároveň dehumanizujúce. Príklady, ktoré v súvislosti so Zomri uvádzam, majú spoločné to, že podľa môjho názoru ničia úroveň verejnej debaty. Ak Zomri prirovnáva ministra práce Jána Richtera ku kusu mäsa na pulte u mäsiara, je to odporný, dehumanizujúci obraz. Čo je pridaná hodnota toho, keď ho prirovnávajú k mäsu? Samozrejme, politik musí zniesť kritiku a satiru. Keď však nechceme, aby politici útočili na novinárov a menšiny, aby expremiér neoznačoval novinára za záchodového pavúka, tak by sme ani my nemuseli označovať politika za bravčové.

Ak Zomri prirovnáva politika k mäsu, je to za čiarou

Zdroj: Maňo Štrauch

Manipulatívni politici

V knihe vysvetľujete vyjadrenia politikov, ktorí podľa vás zámerne manipulujú verejnosťou. Prečo si myslíte, že ich mali vopred pripravené?

Hovorí sa, že sa nemá vysvetľovať konšpiráciami to, čo sa dá vysvetliť ľudskou hlúposťou a nekompetentnosťou. Mnoho prejavov politikov, ktorí sú tiež len ľudia a mnohí z nich nie sú práve géniovia, sa dá vysvetliť tým, že sú rozčúlení, cítia nespravodlivosť alebo sú jednoducho hlúpi. Na druhej strane, existujú vyjadrenia politikov, pri ktorých prípravu cítiť až medzi prstami. Ja za také vyjadrenie považujem vystúpenie Roberta Fica o Georgeovi Sorosovi. Bola to tlačovka, ktorú zvolal sám Robert Fico, a sám od seba, bez toho, aby bol vyprovokovaný nejakou otázkou, začal hovoriť o Sorosovi. V princípe prišiel na tlačovku, zahral svoje divadlo a odišiel. Je evidentné, že sa s niekým poradil a ten niekto mu zrejme povedal, aby zodpovednosť za protesty hodil na Sorosa a dúfal, že časť ľudí tomu uverí. To je moja interpretácia.

Naša myseľ má zvláštnu vlastnosť. Automaticky a bez toho, aby si od vás pýtala dovolenie, dotvára realitu. Bol to aj tento príklad, keď Fico automaticky nespojil prezidenta Andreja Kisku so Sorosom, aby bol právne krytý, ale verejnosti to jasne naznačil?

Fico potreboval naznačiť, že

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa