Čo dodať? Zhruba takto by malo vyzerať auto mojej krvnej skupiny. Inými slovami, moje očakávania sú veľmi vysoké. Hneď na počiatku však musím spomenúť prvú výčitku. BMW M850i xDrive Coupé totiž patrí do nového radu 8, pritom je nástupcom kupé radu 6. To je len jeden z príkladov rošád, ktoré bavorská automobilka vo svojom portfóliu v poslednom čase pácha ako na bežiacom páse. Zrejme s jediným cieľom – zasiať chaos do radov konkurencie.

Mäsko pre gurmána: Kupé, ktoré vás dostane pod svoju kontrolu


BMW M850i xDrive Coupé Zdroj: BMW

Drobná peha na mejkape

Ak by som si neoveril rozmery, neuveril by som. Toto osmičkové kupé je v porovnaní s minulým – radu 6 kratšie (–4,3 cm), nižšie (–4,4 cm), kratší má aj rázvor (–3,3 cm). Len karoséria je o zanedbateľných 8 mm širšia. Napriek tomu na mňa pôsobí mohutnejším – robustnejším dojmom. Bude to asi svalnatejšími líniami. Na plasticky formovaných bočniciach pontónu aj na prednej kapote má voľné pole hra svetla a tieňa.

Svoje robí tiež doslova obrovská maska chladiča, bohato odvetraný predok a masívna zadná odtrhová hrana. Celok vnímam ako zaujímavý, štylisticky konzistentný, vyvážený a dojmotvorný takmer z každého zorného uhla.

Príplatková karbónová strecha vizuálny dojem stupňuje a zároveň redukuje hmotnosť. Len ten zadný plastový diel, v ktorom sú zakomponované výfukové hrdlá spolu s difúzorom, mi pripadá štylisticky trochu ťažkopádny, ani jeho materiálová podstata mi s hodnotným celkom akosi neladí. V podobných prípadoch tvrdím, že otcovia auta podhodili kritikom nejakú drobnosť, aby sa vybúrili a ukojení potom už nevŕtali na citlivejších miestach.

Mäsko pre gurmána

Keď otvorím dvere na strane vodiča, uvedomujem si, že rovnako ako odtieň lakovania karosérie ani farebná kombinácia čalúnenia a obkladov interiéru nemohla byť lepšie vyrátaná na efekt. Normálne sa mi zbiehajú slinky ako gurmánovi na prahu zabíjačkových hodov. S potešením sa prinútim na podrep a zasuniem sa za hrubý veniec emkového volantu.

Pod manažmentom plného elektrického

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa