Kardiaci a globalisti vo svetovom poriadku

Keď človeku zlyháva srdce, môže reptať na Boha alebo si spytovať svedomie. Ale v zásade vie, čo má v danej situácii robiť: odovzdať sa do rúk kardiológom a veriť, že tí ho, aj s prispením zdravotnej poisťovne, nenechajú predčasne zomrieť.

13.07.2019 14:00
debata (2)

Kto nedôveruje oficiálnej medicíne, môže sa obrátiť na šarlatánov, ktorí majú vždy zázračné lieky na všetky choroby.

Keď však dnes politické elity nástojčivo hovoria o zlyhávaní globálneho poriadku vo svete, situácia je oveľa menej zrozumiteľná. Kto je vlastne pacient? Naozaj celý svet? V čom je pôvod a podstata choroby – skutočne hrozí kolaps celého organizmu?

Má vôbec občan šancu porozumieť, komu záleží na osude jeho potomkov a komu ide o vlastný prospech? Nie je to celé najmä spôsob, ako občana zneistiť a vystrašiť, aby bol lepšie manipulovateľný? Egon Bondy mal v tom jasno už roku 1989: „Zahyne-li svět/ to vládnoucí moc nepálí/ Oni se zachrání tak či tak/ Po likvidaci II. světa budou likvidovat III. svět/ s hubou plnou lidskosti.“

Realita je však zamotanejšia. Naozaj silní sú tí, čo vlastnia väčšinu svetového bohatstva a tým aj budúcnosť, hocijako to vyznieva absurdne. Demokracia poskytuje vlastníckemu právu účinnejšiu ochranu ako právu na život. Vlastníctvo, na rozdiel od srdca, zlyhávaniu nepodlieha.

Navonok ale kolabujúci globálny poriadok pripomína ležiaceho Gullivera obkoleseného Liliputánmi, ktorí ho poťahujú za končatiny, vrážajú doň injekcie a kriesia ho, každý ako vie. Obďaleč zasadajú konzíliá a ponúkajú v praxi neodskúšané riešenia. Celé to prebieha mierne demokraticky a silno chaoticky, pretože Liliputáni sa okrem globálneho obra musia starať aj o vlastnú konkrétnu existenciu.

Skrátka človek, aj ten so zlyhávajúcim srdcom, aj ten unášaný prúdmi zlyhávajúceho globálneho poriadku, potrebuje na denné prežitie kotvy, ktoré sú vždy lokálne. A ešte strach alebo hoci i nadšenie z globalizácie sa dnes stáva ideálnym ospravedlnením pre všetky naše hriechy a hlúposti, ktoré robíme na lokálnej úrovni a za ktoré globalizácia vôbec nemôže.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #globalizácia #Egon Bondy #svetové bohatstvo #vlastnícke právo #Gulliver