Dobré noviny
Uznávaný vedec: Láskavosť pomáha mozgu. Dobrovoľníctvo predlžuje život a chráni pred depresiami
Kristián Plaštiak
Kristián Plaštiak

Uznávaný vedec: Láskavosť pomáha mozgu. Dobrovoľníctvo predlžuje život a chráni pred depresiami

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka — Foto: Pexels

Obyčajná ľudskosť, dobrý skutok a drobná láskavosť dokážu oveľa viac, ako si myslíte.

BRATISLAVA 12. júl - To, že ste milí, môže byť pre váš život veľmi prospešné. A nielen preto, že máte dobrý pocit z toho, že ste niekomu pomohli alebo urobili iný dobrý a nezištný skutok. Tým, že ste k iným ľuďom milí a nápomocní, môžete dosiahnuť zlepšenie seba samého. Tvrdí to ČT24.

Dobrotou proti depresii

Česká televízia sa odvoláva na známeho neurológa z Wisconsinskej univerzity Richarda Davidsona, ktorý patrí k velikánom vo svojom odbore. Počas svojej práce sledoval účinky láskavosti a empatie na mozog jedinca a podarilo sa mu zistiť, že mozog sa mení v závislosti od toho, či sa správame sebecky, alebo s porozumením a odhľaduplnosťou voči iným.

Šťastie je spojené s dobrovoľníctvom
Šťastie je spojené s dobrovoľníctvom Foto: Flickr

„Keď niečo robíme sami pre seba, pozitívne emócie, ktoré pri tom prežívame, sú prchavé a závisia od vonkajších podmienok. Keď však robíme niečo pre druhých, pozitívne emócie trvajú dlhšie a presahujú okamih, kedy sme učinili to, čo ich vyvolalo,“ hovorí doktor Davidson vo svojej štúdii.

Štúdia Exeterskej univerzity v Británii dokonca ukazuje, že dobrovoľníctvo zlepšuje duševné zdravie človeka, chráni ho pred depresiou a úzkosťou. Dobrovoľníci sú zväčša oveľa spokojnejší so sebou samými a aj so svojím životom. Vďaka dobrovoľníctvu človek skôr nájde určitý cieľ svojho života a necíti sa osamelý.

Dobrovoľníci žijú dlhšie, tvrdí štúdia
Dobrovoľníci žijú dlhšie, tvrdí štúdia Foto: National Park Service

Starší ľudia by mali dobrovoľníčiť, môže im to predĺžiť život

Práve dobrovoľníctvo môže podľa niektorých údajov, ktorými sa štúdia Exeterskej univerzity zaoberala, znížiť úmrtnosť až o 20 %. Prečo? Pretože pomoc druhým má priaznivé účinky pre ľudskú dušu a prostredníctvom neuroendokrinného a imunitného systému zrejme aj na celý organizmus a dĺžku života.

Ak vám napadlo, ako sú na tom staršie generácie, štúdia tvrdí, že ľudia na dôchodku, ktorí vykonávajú dobrovoľnícku činnosť viac ako dvesto hodín ročne, majú znížené riziko vysokého krvného tlaku a tiež im klesá hladina cholesterolu. Vysvetlenie je celkom jednoduché: pri dobrovoľníčení sa totiž pohybujú viac ako tí, ktorí sa druhým nevenujú, trávia viac času na zdravom čerstvom vzduchu a v prírode. Dobrovoľníctvo sa ľuďom odchádzajúcim do dôchodku naoza odporúča často. Nielenže sa vďaka nemu udržujú vo forme, ale nestratia kontakt s okolitým svetom, nájdu si možno a nové záľuby a predovšekým majú stále pocit, že sú pre svet a ľudí okolo seba potrební a užitoční.

Dobrovoľnícke práce seniorom pomáhajú
Dobrovoľnícke práce seniorom pomáhajú Foto: Flickr

Už ste čítali?