Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Lahodná cuketa na chudnutie aj pre zdravie

rss

Cuketa je druh tekvice, ale na rozdiel od nej pochádza z Európy, konkrétne z Talianska, odkiaľ si aj nesie svoj názov (z tal. zucca či zucchine). V kuchyni sa dá použiť na viacero spôsobov. Kvôli svojej jemnej chuti, ktorá rada preberá arómy surovín, sa hodí do sladkých i slaných jedál.

Cuketa a chudnutie

Cuketa je zelenina vhodná na chudnutie a do diétneho jedálnička, pretože až z 90% je tvorená vodou, a teda má veľmi nízku energetickú hodnotu. Na svoju hmotnosť má cuketa aj veľmi málo kalórií. Pri jej príprave nemusíte použiť ani veľa tuku, soli či cukru, preto aj po úprave zostáva ľahká a zdravá. Aj obsah vlákniny v cukete stojí za zmienku, nakoľko vláknina zlepšuje trávenie a podporuje pocit sýtosti.

Cuketa pomáha obličkám

Voda obsiahnutá v cukete napomáha tomu, aby sa naše telo zbavilo vody, ktorú zadržiavalo a mohla by mu škodiť, pretože by zaťažovala vnútorné orgány. Cuketu sa pre túto kúru odporúča kombinovať s citrónovou šťavou a sezamovým semienkom.

Cuketa je liekom na črevné choroby

Cuketa je dobrým liekom na črevné choroby, predovšetkým Crohnovu chorobu a Ulceróznu kolitídu. Dôvodom je obsah slizových zložiek v cukete, ktoré sa starajú o črevné steny. Pre takúto podpornú liečbu nie je dôležité v akom stave cuketu konzumujete (polievka, šťava, šalát, smoothie), ale to, aby ste denne skonzumovali aspoň jeden stredne veľký plod.

Cuketa je dobrá na imunitu

So zdravými črevami úzko súvisí aj imunita, preto konzumáciou cukety nezlepšíte len funkciu čriev, ale aj funkciu imunitného systému. Imunitu posilňuje aj obsah vitamínu E a betakaroténov v cukete.

Cuketa je vhodná aj pre diabetikov

Keďže cuketa má nízky glykemický index, je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problém s cukrovkou. Kvôli chuťovej neutralite sa dá použiť ako zahusťovadlo do polievok, či omáčok, pričom zasýti, ale zároveň nezvýši hladinu cukru.

Cuketa v tehotenstve

Cuketa je výborným jedlom aj počas tehotenstva, nakoľko nielen zmierňuje opuchliny, ale dodáva telu aj vitamín B9 potrebný pre správny, zdravý vývin plodu. Vzhľadom na vplyv cukety proti prekysleniu organizmu, tiež zlepšuje hospodárenie organizmu s vápnikom, čo je dôležité pre zdravie matky, ako aj plodu.

Úprava cukety v kuchyni

Ako sme už spomenuli, cuketu možno pripraviť na mnoho spôsobov. Existuje veľké množstvo receptov a možností jej spracovania. Mladé, krehké plody sú vhodné surové do šalátov. Stačí ich umyť, pokrájať na tenké plátky a skombinovať napríklad s paradajkami, paprikou, uhorkou, bylinkovou, jogurtovou zálievkou alebo s olivovým olejom. Cukety sú vhodné aj na akúkoľvek tepelnú úpravu. Môžu sa smažiť v cestíčku,zapekať s mäsom, zeleninou, cestovinami, grilovať, piecť, plniť a zapekať so syrom, dokonca sú vhodné aj do sladkých múčnikov a koláčov. Z cukety sa dajú pripraviť aj rôzne pomazánky, polievky, omáčky. Cuketa sa dá aj zavárať, podobne ako uhorky alebo s hubami a inou zeleninou.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz